Homeopatika lze kombinovat s běžnými léky bez omezení

31. srpen 2020

Věta z titulku je jednou z dobrých zpráv, kterou přinesl pořad Zdravíčko na téma Homeopatie pro seniory. Za velkého zájmu posluchačů se pořad s MUDr. Markétou Kastnerovou z Centra pro celostní a přírodní medicínu Kamate v Českých Budějovicích odehrál v duchu hesla Ptejte se na vše, co vás zajímá. Přinášíme přehled otázek i odpovědí:

Co je to homeopatie?

Homeopatie je terapie, která spočívá jednak ve fenoménu podobnosti a jednak v nepatrné dávce. V ČR můžeme homeopatii označit jako alternativní léčbu, protože u nás není oficiální léčebnou metodou.  Na západ od nás jde ale o oficiálně uznaný a vyučovaný způsob doplňkové léčby. Využívá se v humánní medicíně i v té veterinární.

Jak může homeopatie pomoci starším lidem?

Homeopatie nejlépe zabírá na lehčí akutní problémy, jako jsou nachlazení nebo hojení ran a úrazů. Ty jsou u seniorů časté. Zde se s úspěchem využívá bylina arnika. Známe ji z fototerapie. A v homeopatii je na zranění lékem první volby.

Pro seniory jsou typická chronická onemocnění – jak se uplatňuje homeopatie tady?

Chronická onemocnění vycházejí z více nahromaděných problémů, tady bych homeopatii vnímala jako podpůrnou, nikoli primární. Je třeba jít po příčině nemocí a dívat se na člověka jako na celek.

Senioři často už nějaké léky berou – mohou je kombinovat s homeopatiky?

Dobrou zprávou pro seniory, kteří už berou jiné léky je, že homeopatika s nimi lze kombinovat libovolně. Jde o úplně odlišný způsob léčby, který se s běžnými léky snese, nevytváří kontraindikace.  

Jak je to s ředěním homeopatik?

Homeopatické léky mohou být ředěné v různých poměrech. V závislosti na akutnosti stavu používáme intenzitu ředění. Například ředění 9CH je vhodné pro akutnější problémy, zatímco 200CH pro chronické. Je to složitější procedura, lék potencujeme a dynamizujeme i protřepáváním a podobně.

Homeopatika, která koupíme v lékárně, jsou už naředěná?

Ano, běžná prodejná homeopatika na nachlazení, známé pastilky, globule, granule či masti jsou v lékárně k dostání už v základním ředění. Ostatní homeopatika jsou na předpis.

Leckterého seniora trápí zapomínání. Umí homeopatie pomoci?

Tady jde opět o chronické onemocnění zapříčiněné vícero faktory. V případě zapomínání se homeopatie coby pomocná terapie velmi dobře kombinuje s výživou. Ta dodává tělu konkrétní nutriční látky, které mu chybí, kdežto homeopatie je léčba informační. Pomůže tělu zharmonizovat se na optimální úroveň. Čili: zaměřit se na dodání vitaminů B a lecitinu, které podpoří nervový systém, plus přidat homeopatikum na duševní vyčerpání a fyzickou slabost.

Umí homeopatie vyléčit smutek?

Právě smutek a deprese často souvisejí se zhoršenou pamětí a u seniorů jsou překvapivě časté. Na smutek ordinujeme Acidum Phosphoricum, to léčí duševní vyčerpání. Na léčbu smutku ze zrady či psychické křivdy je vhodná Staphisagria ve vyšších ředěních 15-30CH i více. Jinak stejný lék v nízkém ředění zabírá třeba na řezná poranění.

Na různé smutky jsou různé léky?

Ano. Rozlišujeme příčiny smutku a podle toho homeopatikum volíme. Proto je v homeopatii tolik důležitý rozhovor. Potřebujeme toho o člověku hodně vědět. Je to klíčová záležitost: popisy příznaků i takzvané modality, tedy to, co člověku dělá dobře, které okolnosti jeho problém zlepšují, nebo naopak zhoršují – to je zásadní.

Pomůže homeopatie i s něčím takovým, jako je Parkinsonova choroba?

Parkinson je velice složitý, komplexní chronický problém – tady nemůžeme spoléhat jen na homeopatika, ale můžeme jimi podpořit neuromediátory. Například Zincum Metallicum zmírňuje třes, Causticum zmírňuje ztuhlost – doporučuji jako doplňkovou léčbu.

Kardiovaskulární problémy – co s nimi?

Jde opět o chronické potíže, mohou být spojené s obezitou a kouřením. Proto se musíme dívat na člověka jako celek a pracovat s jeho rizikovými faktory. Plus přidat například Glonoinum – to je homeopatická podoba nitroglycerinu. Pomáhá i Ignatia nebo jírovec maďal (na hypertenzi) a další preparáty.

Mám zánět v zubu – má smysl obracet se na homeopata?

Zánět, ať už zubu nebo kloubu nebo čehokoli jiného, řešíme v homeopatii primárně jako zánět, nerozlišujeme detailně kde. Záleží na celkovém obrazu toho problému – např. Sulfur je čistící, u tepavé bolesti a otoku se uplatňuje Belladonna v 9CH, využívají se i homeopatika ze rtuti apod. Čím dříve se s léčbou začne, tím lépe. Rozvinutý zánět do abscesu se už musí uvolnit chirurgicky.

Jedním z příznaků zvyšujícího se věku je bolest v pohybovém aparátu… 

Rozlišujeme podle příčiny bolesti. Například na revmatické bolesti zabírá zmíněná Arnica; Rhus Toxikodendron ze škumpy jedovaté je určen pro ranní ztuhlost, routa vonná má vztah ke kloubům a šlachám a používá se v ředění kolem 5CH. U zánětů zase využíváme tinkturu z posedu bílého, a to tam, kde se pohybem bolest zhoršuje.

Ženy po menopauze ohrožuje osteoporóza – jak na tu reaguje homeopatie?

Osteoporóza souvisí s hormonálními změnami a s nedostatečnou výživou. Doporučujeme zaměřit se právě na ni a podpůrně užívat např. fosforečnan vápenatý nebo uhličitý (Calcarea Phosphorica, resp. Calcarea Carbonica) v příslušném ředění. Posledně jmenovaná se využívá i jako lék na metabolické problémy, například při cukrovce.

Co nejvážnější diagnózy a homeopatie?

Za onkologickými onemocněními stojí mj. oxidační stres, tedy nadmíra volných radikálů v těle. Doporučujeme přidat antioxidanty, podstupovat klasickou léčbu a jako podporu využít homeopatii, pak je léčba komplexní. Existuje homeopatikum přímo nazvané Carcinosinum – je určeno k podpůrné terapii při nádorových onemocněních. Využíváme ale také Arsenicum Album pro odbourání strachu z blízké budoucnosti.

U jakých diagnóz na žádnou alternativu nespoléhat a spěchat do nemocnice?

U akutních úrazů, zlomenin, akutních příhod srdečních, břišních atd. Všude, kde je nutná okamžitá lékařská pomoc, jinak může dojít až k ohrožení života. Homeopatie se s úspěchem uplatňuje u problémů, které jsou lehčího charakteru nebo u stavů, které jsou stabilizované. A jak jsem po celou dobu zdůrazňovala, jako šetrná doplňková léčba.

autoři: Český rozhlas České Budějovice , Eva Kadlčáková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.