Firma AEM-C v Písku rozšířila výrobu

14. prosinec 2005

Písecká strojírenská společnost Aisin Europe Manufacturing Czech s.r.o. (AEM-C) zahájila koncem listopadu produkci vlastních hliníkových odlitků.

Firma se dosud zabývala obráběním a montáží vodních a olejových čerpadel do motorů. Investicí za 700 milionů korun zároveň podnik vytvořil 150 nových pracovních míst. Do tří let by se počet pracovníků měl vyšplhat až na 500, informovala ČTK Alžběta Honsová z agentury CzechInvest. "Naše první investice v roce 2003 se ukázala jako úspěšná, proto jsme se rozhodli pro další expanzi závodu a rozšířili výrobní plochu na téměř šestinásobek," řekl prezident společnosti Aisin Europe Manufacturing Susumu Takase.

Aisin v nové slévárně vyrábí kryty, olejové pánve a víka, zejména pro nové motory Toyota. V příštím roce chce firma odlít na 600.000 kusů těchto dílů. Podle CzechInvestu jde o vůbec první závod v kontinentální Evropě, kde se části motorů budou vyrábět tlakovým litím hliníku. Rozšíření výroby navazuje na první fázi, při níž mateřská Aisin Seiki postavila v písecké průmyslové zóně továrnu za 200 milionů korun. Až dosud v ní na výrobě čerpadel pro automobily, kterou firma na jih Čech přesunula z britského Birminghamu, pracovalo kolem 60 lidí.

AEM-C patří do japonského holdingu Aisin Seiki, jenž se zabývá výrobou navigačních a bezpečnostních systémů, systémů pohonu a motorů. Koncern vlastní ze 30 procent Toyota Motor a Toyota Industries, které také odebírají dvě třetiny jeho celkové produkce. Dalšími odběrateli jsou Volvo, Renault, Nissan a od letošního roku i Ford. Aisin má 32 poboček ve 13 zemích světa. Písecká AEM-C vznikla v listopadu 2002, provoz zahájila v srpnu 2003. Loni zvýšila obrat o 450 procent na 878 milionů korun. Důvodem byl nárůst v produkci čerpadel do motorů a výroba nového dílu. Firma se tak vymanila z třináctimilionové ztráty, kterou předloni zapříčinily vysoké náklady na rozjezd výroby.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio