Fezko rozšiřuje výrobu do Žiliny

18. listopad 2004

Strakonické Fezko založilo v Žilině dceřinou společnost Fezko Slovakia na výrobu textilií pro osobní vozy.

V oboru zároveň zahájilo spolupráci s textilkou Slovena Žlina. Fezko si tak chce vybudovat lepší postavení v zemi, jejíž vliv jako výrobce automobilů roste. Právě v Žilině se staví továrna Hyundai/Kia, uvedly to Hospodářské noviny.

"Musíme expandovat. Výrobní kapacity ve Strakonicích máme obsazené, potřebujeme růst a na Slovensku vidíme prostor. Navíc výrobní náklady jsou zde levnější," vysvětlil generální ředitel Fezka Josef Blecha. Ve výrobním areálu Sloveny zahájí Fezko Slovakia do konce roku vlastní výrobu autotextilní metráže především pro malajsijskou automobilku Proton. Firma předpokládá, že v začátcích zaměstná 60 až 70 lidí. Ve Sloveně se mají vyrábět tkaniny hlavně pro německé automobilky, u nichž se letos Fezku mimořádně daří. Žilinský podnik Slovena se zaměřuje hlavně na vlněné tkaniny a tkaniny na speciální použití. Do jeho produkce patří i vlnařské mykané příze. Automobilový program má proto jeho zaměření dál rozšířit. Kromě Hyundai/Kia na Slovensku staví u Trnavy nový závod i francouzský PSA Peugeot-Citroen. Výroba v něm má začít v roce 2006 s produkcí kolem 50.000 vozidel, cílem je ale až 300.000 aut ročně. Také automobilka Volkswagen Slovakia, která už přes deset let vyrábí v Bratislavě, plánuje do roku 2006 zvýšit produkci zhruba o polovinu. Letos chce vyrobit kolem 130.000 terénních vozidel. Po sečtení produkce všech tří továren by se Slovensko mělo stát vůbec největším producentem automobilů na obyvatele.

Strakonické Fezko letos výrazně zvýšilo export a začalo pociťovat problémy s dostatkem výrobních kapacit. V první polovině roku se vývoz na celkových tržbách podílel už více než třetinou, zatímco do loňska činil jen 15 procent. Růst zakázek zvýší Fezku i letošní tržby z loňských 720 milionů na zhruba 870 milionů korun. Počet zaměstnanců se přitom nezvýšil a činí 340 lidí.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio