Ferdinandova studánka

20. říjen 2011

Nedaleko Chlumu u Třeboně měl ještě před první světovou válkou své letní sídlo František Ferdinand d´Este. Bylo to na klasicistním zámečku v chlumeckém panství. Ten se dnes nachází na stezce Paměti Vitorazska.

Díky tomu okolí najdeme několik míst spojených s Františkem Ferdinandem, jako např. Ferdinandovu studánku. O studánce a jejím tajemství se dočtete na informativní tabuli. U té se redaktorka Romana Kostohryzová sešla s Markétou Drábkovou z CHKO Třeboňsko.

0:00
/
0:00

Někteří tvrdí, že Ferdinandovou studánkou je ta, kterou najdete v lese pod Písečným kopcem. Také ona se nachází na trase mezi Františkovem a Novou Hutí, je sice skrytá stromy, ale vede k ní prašná cesta, na které jsou tři velké kameny (GPS: 48°54'29.657"N, 14°57'26.325"E). Najdete v ní také mnohem více vody, dokonce jsou u ní dva hrnečky.

Cíl: Ferdinandova studánka
Dostupnost:
- Ferdinandovu studánku najdete na červené turistické trase, která vede z Františkova do Nové Huti, a pak dál na Chlum u Třeboně
- od Františkova je to ke studánce cca 2 km, do Františkova dojedete linkou autobusu Rapšach – Suchdol nad Lužnicí (zastávka Františkov, Suchdol nad Lužnicí)
Přístupné: volně přístupná celoročně
GPS: 48°54'41.176"N, 14°57'1.749"E


Zvětšit mapu
autor: Romana Kostohryzová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.