Dynamo sleduje jediný cíl

5. srpen 2005

Jediný cíl si kladou na prahu nové sezony fotbalisté českobudějovického Dynama. Tím je návrat do nejvyšší domácí soutěže, odkud na jaře sestoupili.

Druholigový ročník má být pro Jihočechy jen přechodný, všichni ale vědí, že probojovat se zpátky nebude snadné. "Pojďme se vrátit tam, kam náš fotbal patří - do první ligy," prohlásil na středeční tiskové konferenci předseda představenstva Radomil Procházka. Letošní rok je pro Jihočechy významný tím, že si připomínají sto let založení klubu. "Oslavy jsme si bohužel představovali jinak. Před loňským ročníkem jsme si kladli smělé cíle, ale byl z toho sestup," připomněl. Důvodem prý bylo, že mužstvo nemělo vnitřní sílu poprat se o lepší výsledky. "Udělali jsme chybu, že jsme kádr pouze udrželi, ale neposílili. Další chybou byly časté výměny trenérů. Proto jsme angažovali do funkce trenéra a zároveň sportovního manažera Františka Cipra a věříme v dlouhodobější spolupráci," uvedl. Podle Cipra bude návrat hodně těžký. "Po sportovní i ekonomické stránce je možná jednodušší udržet se v první lize než do ní postoupit. Ale budeme se prát a já věřím, že v červnu se budeme radovat," doufá trenér. Za největší konkurenty považuje týmy Drnovic, Kladna a Viktorie Žižkov, která bude tuto neděli prvním soupeřem Jihočechů na jejich stadionu.

Z kádru Dynama zmizeli útočníci Lafata s Kuličem, odešli rovněž ofenzivní záložníci Vyskočil a Krajčík. "Naším největším nedostatkem je momentálně útočná fáze. Vytváříme si hodně šancí, ale koncovka nám chybí. V mistrovských zápasech bude šancí méně a my je budeme muset proměnit," přiznal Cipro. Z posil se mu zatím nejlépe jeví levý záložník Belej, který přišel z Brna. Ze stejného klubu Jihočeši získali brankáře Belice, který po těžkém zranění Filipka bude jedničkou. Dynamo vsadilo na práci s mládeží a podle Cipra by během dvou tří let mohli A-tým znovu tvořit převážně vlastní odchovanci. Letní přípravu rozložil českobudějovický klub hlavně do dvou soustředění a po celou dobu měl kvalitní podmínky. "Absolvovali jsme zdařilá soustředění na Šumavě a v Rakousku, kde jsme našli super podmínky a špičkové soupeře. Veškerým zabezpečením včetně ekonomické oblasti patříme do středu prvoligové tabulky," dodal Cipro.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio