Dynamo sahalo po remíze, nakonec ale na Spartu nestačilo

14. březen 2005

Fotbalisté Sparty Praha si ze sobotního zápasu s Českými Budějovicemi odvezli očekávanou výhru, ale pořádně se na ni nadřeli.

Konečný výsledek 2:1 totiž pražskému týmu zajistil až dvanáct minut před koncem obránce Petr Johana. Sparťané se na Střeleckém ostrově poprvé na jaře ukázali v rudých dresech a také s Martinem Haškem v základní sestavě. Hra ligového lídra ale byla neurovnaná, na těžkém povrchu se nedokázali hosté prosadit a domácí bojovný výkon dlouho slavil úspěch. První šanci zápasu měli navíc Jihočeši, i když přišla spíše trochu náhodou. Plocek totiž už v druhé minutě nebezpečně centroval a míč nečekaně spadl na břevno Blažkovy branky. To ale také byla jediná nebezpečná akce domácích v prvním poločase. Po dvaceti minutách sparťané zvýšili aktivitu a přesnější kombinací ve středu hřiště získali půdu pod nohama, ale bez výraznějšího efektu před soupeřovou branku. Tu ohrožovali jen výjimečně a spíše po dlouhých pasech na Juna. Dosavadní střelecký král ligy v osmnácté minutě také ukázal jedinou nebezpečnější střelu, ale mířil z hranice šestnáctky mimo. Sparťané začali druhý poločas lépe a už v první minutě mohl Meduna mířit do gólové šance, kdyby mu sudí neodmávali ofsajd. Letenský dlouhán se ale nakonec přece jen dočkal přesné trefy, i když mu předcházela náhodná akce. V 53. minutě totiž vůbec Junovi nevyšel pokus o přihrávku, ale míč vrátil od brankové čáry Poborský k Medunovi a ten přes Dobrotku propasíroval míč do sítě. Sparta se ale místo dalšího útočení stáhla na vlastní polovinu a brzy na to doplatila. V 62. minutě totiž nezvládla defenzivní činnost při rohu domácích; Blažek sice míč vyboxoval až před trestné území, jenže tam stál Gruber a nádherným volejem z dvaceti metrů ho poslal do branky.

České Budějovice výrazně ožily a hosté se dostali pod tlak. Přisadili si i jejich fanoušci, kteří vyzývali Matušoviče, aby se jim omluvil za slova, která před časem ještě coby hráč Ostravy pronesl na adresu Letenských. Hosté ožili znovu až v poslední čtvrthodině. Poborského trestný kop v 78. minutě sice ještě Filipko efektně vyrazil na roh, ale ten si vzal na povel znovu sparťanský kapitán - poslal ho přesně na hlavu Sivoka, který míč jen přistrčil k Johanovi a letenský bek v pádu rozhodl o vydřené výhře hráčů v rudých dresech.

Výsledek: České Budějovice - Sparta 1:2 (0:0) Branky: 62. Gruber - 53. Meduna, 78. Johana. Rozhodčí: Gallo - Filgas, Chytil. ŽK: Vyskočil - Homola. Diváci: 2942.

Sestavy: České Budějovice: Filipko - Dobrotka, Pivoňka, Homoláč, Leština - Němec, Svoboda (58. Myšák), Chlebek, Plocek (88. Krajčík) - Gruber, Vyskočil (81. Smíšek). Trenér: Žák. Sparta: Blažek - Johana, Homola, Sivok, Petráš - Poborský, Zelenka, Hašek, Matušovič - Jun (90. Rezek), Meduna. Trenér: Hřebík.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio