Dvoumilionový dar využije Krumlov na opravu Hradební ulice

29. březen 2004

Více než 2,1 milionu korun, které sdružení České dědictví UNESCO věnovalo na povodňové konto města, použije Český Krumlov na rekonstrukci Hradební ulice.

"Hradební ulice byla při povodních v roce 2002 zaplavena do výše dvou metrů. Náklady na rekonstrukci inženýrských sítí a vybudování nové infrastruktury, které vytvoří podmínky pro rozvoj této oblasti města, jsou zde letos plánovány na sedm milionů korun," řekla ČTK mluvčí českokrumlovské radnice Jana Zuziaková.

V Českém Krumlově předloňské záplavy způsobily škody téměř za 400 milionů korun, z toho na majetku města 89 milionů. Voda z Vltavy se při nich zastavila asi 30 metrů pod českokrumlovským náměstím Svornosti. Předtím poničila mosty, komunikace i domy a přerušila dodávku energií. Město, jež je zapsané na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO a které ročně navštíví kolem 1,5 milionu turistů z celého světa, ale pohromu zvládlo. Turisté, kteří 19. srpna 2002 poprvé po záplavách vstoupili do historického centra, již nenalezli viditelné stopy po velké vodě.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio