Dojení ovcí i jubilant Zetor. V Budějovicích začíná mezinárodní agrosalon Země živitelka

25. srpen 2016

V areálu českobudějovického výstaviště začíná šestidenní výstava Země živitelka. Na mezinárodním agrosalonu se představí 382 vystavovatelů a své výrobky nabídne 105 obchodníků z dvaadvaceti zemí. Přijedou mimo jiné obchodníci z Číny, Indie, Turecka, Japonska a Spojených států. Země živitelka je největší tuzemskou zemědělskou oborovou akcí. Loni ji navštívilo přibližně 102 tisíce lidí.

Novinkou 43. ročníku mezinárodního agrosalonu je Ovčácký den s ukázkami stříhání, dojení a pasení ovcí.

Součástí akce v areálu českobudějovického výstaviště bude poprvé také Pavilon zemědělské techniky.

Mezi stroji nebude chybět ani jubilant Zetor, který letos oslaví 70. narozeniny. Při Angus a Limousine show pak chovatelé masného skotu předvedou divákům to nejlepší ze svých stájí.

Akce je tradičně rozdělená do oborových dnů. Čtvrtek se ponese ve znamení českých pekařů a cukrářů, kteří se například utkají v soutěži o nejhezčí dožínkový koláč.

V pátek čeká návštěvníky Den českého venkova, kdy budou odborníci diskutovat o podpoře rozvoje venkova a o připravovaných dotačních programech. Organizátoři také plánují diskusi o směřování a rozvoji aktivit českých potravinářů. Na akci budou například soutěže v pití mléka a pojídání párků.

Na sobotu naplánovali organizátoři Národní dožínky a budou se předávat ceny Potravinářské komory kvalitním výrobcům. V neděli se pak uskuteční Den zdraví a pondělí bude Vodohospodářským dnem. V úterý akci ukončí Den myslivosti.

Dnešního zahájení se zúčastní prezident Miloš Zeman, jeho předchůdce Václav Klaus, předseda Senátu Milan Štěch z ČSSD a ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL. Sobotní národní dožínky navštíví premiér a šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka.

autor: Jitka Cibulová Vokatá | zdroj: ČTK
Spustit audio