Déle vydrží, nežlukne a nepřipaluje se: Recept na přípravu přepuštěného másla
Na přepuštěné máslo naše babičky nedaly dopustit. Déle vydrží, nežlukne a při smažení se nepřepaluje. Navíc se dá i normálně namazat na chleba. Dnes vás ho naučím připravit.
Máslo dejte do kastrůlku a pomalu zahřívejte na velmi mírném plamenu. Postupně sbírejte pěnu a sraženiny až do doby, než zůstane v kastrůlku jenom krásně zlatavá tekutina. Celý proces potrvá asi 15 minut, když budete přepouštět jednu kostku másla.
Potom už jen přeceďte přes plátýnko do čisté sklenice a po vychladnutí uzavřete. Vydrží až několik měsíců, ale myslím, že za pár dní budete připravovat další. Je totiž výborné.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.