ČZ Strakonice loni zvýšila zisk

19. červenec 2004

Loňské tržby strojírenské společnosti ČZ Strakonice dosáhly 1,53 miliardy korun, což znamená meziroční pokles o 34,8 procenta.

Zisk po zdanění ve srovnání s rokem 2002 vzrostl o 2,3 procenta na 21,1 milionu korun. ČTK to řekl mluvčí společnosti Jan Pěnkava.

Dynamiku prodeje firmy poznamenala ukončená výroba převodovek. Její negativní dopad částečně zmírnilo zvýšení vývozu o 24,7 procenta na 613,95 milionu korun. Orientací na export vyvažuje ČZ výpadek svého hlavního odběratele z minulých let, společnosti Škoda Auto, pro kterou řadu let vyráběla převodovky. Loňské definitivní ukončení této výroby přineslo i snížení stavu zaměstnanců o zhruba 120 lidí. ČZ Strakonice, jedna z největších strojírenských firem v jižních Čechách, vyrábí především komponenty pro automobily a dále turbodmychadla, manipulační techniku, formy a nástroje, řetězy a obráběcí stroje. Zhruba 80 procent její produkce je určeno pro automobilový průmysl. Po desítkách let se firma loni vrátila k výrobě ručních střelných zbraní. Největšími vývozními trhy firmy jsou Německo, Rusko, Francie, Velká Británie a Čína.

A.s. ČZ Strakonice má nyní 1445 zaměstnanců, což je 85 procent stavu v roce 2002. Základní kapitál společnosti činí 1,37 miliardy korun. Nejvýznamnějším vlastníkem firmy je společnost SPPD.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio