ČZ Strakonice bude vyvážet na Aljašku

5. listopad 2004

Strojírenská firma ČZ Strakonice obnovila vývoz vysokozdvižných vozíků Desta do Spojených států.

Od prvního vozíku vyvezeného před dvěma lety se dostala až na sto strojů za 75 milionů korun, které americký partner plánuje převzít příští rok, napsal v jihočeské příloze deník Mladá fronta Dnes (MfD).

"Vývoz vozíků přinese nové peníze do rozvoje závodu. Je to obrovský trh, i když je konkurence silná. Náš americký dealer má prodejní síť, která sahá po celých Spojených státech, nejenom po Aljašce, kde sídlí," uvedl mluvčí ČZ Jan Pěnkava. V USA je zájem hlavně o terénní vozíky, ČZ však musí své výrobky přizpůsobit americkým zákazníkům. Ti požadují motory značky General Motors, vozíky musejí mít řazení pod volantem a další drobné úpravy. "Nejsou to zatím nijak ohromující čísla. Vyvezli jsme 22 vozíků a v tuto chvíli máme dalších 25 rozpracovaných. Předpokládáme, že příští rok se výroba i vývoz urychlí. Náš americký partner mluví o stovce vozíků na příští rok, což by znamenalo zakázku za 75 milionů korun," zhodnotil situaci manažer exportu Josef Javůrek. ČZ převzala výrobu vozíků Desta po zkrachovalé firmě Desta Děčín a před třemi lety se jí podařilo navázat kontakt s americkým dovozcem, který spolupracoval s děčínskou firmou. Firma vyrábí asi 400 vozíků ročně, vývoz do USA by tak významně rozšířil výrobu. "Jsme schopni výrobu skokově zvýšit," doplnil Pěnkava. Orientací na export vyvažuje ČZ výpadek svého hlavního odběratele z minulých let, společnosti Škoda Auto, pro kterou řadu let vyráběla převodovky. Loňské definitivní ukončení této výroby přineslo i snížení stavu zaměstnanců o zhruba 120 lidí.

Loňské tržby ČZ Strakonice dosáhly 1,53 miliardy korun, což znamená meziroční pokles o 34,8 procenta. Zisk po zdanění ve srovnání s rokem 2002 vzrostl o 2,3 procenta na 21,1 milionu.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio