Cuketové žemláky

Přiblížil se čas cuket a s ním otázka: jak je zpracovat? Na to má odpověď Apetýt a recept od manželů Senohrábkových. Snad vám knedlíky s cuketou zachutnají!

Budete potřebovat:

  • 5 rohlíků
  • cuketa
  • 1 polévková lžíce másla
  • hrubá mouka podle potřeby
  • mléko podle potřeby
  • sůl 
  • 1 vejce
  • 1 prášek do pečiva

Postup:

  1. Rohlíky dva dny staré nakrájíme a necháme je na plechu ještě doschnout.
  2. Poté na másle osmahneme tak, aby krutonky zůstaly světlé.
  3. Osolíme, přidáme prášek do pečiva a dvě poctivé hrsti mouky a na sucho promícháme.
  4. Poté oloupeme a nastrouháme cuketu a přidáme do směsi.
  5. Chvíli necháme, aby cuketa pustila vodu. Pokud je jí dost, mléko už nepřidáváme.
  6. Dále přidáme vejce.
  7. Promícháme a opět chvíli necháme, aby cuketa pustila vodu, pak zase promícháme, opakujeme asi třikrát.
  8. Vypracujeme těsto, které lze rukou tvarovat, podle potřby přidáme mouku nebo mléko.
  9. Namočenou rukou tvarujeme koule, vaříme ve vodě asi 20 minut.
zdroj: Josef a Stanislava Senohrábkovi

Mohlo by vás zajímat