Čtvrteční Noční linka: Jahody a třešně. Červen je čas jejich sklizně i zpracování

11. červen 2020

Čím jsou pro vás jahody a třešně? Byli jste někdy na samosběru jahod? Máte na zahradě jahody? Trháte i třešně? Jak je zpracováváte? Co dobrého z jahod a třešní připravujete? Máte nějaký originální recept a podělíte se s námi o něj? 

Bublanina, marmeláda nebo jahodové knedlíky a co takový koktejl z jahod nebo třešní? Děláte si i ovocnou domácí zmrzlinu? Čemu z červnových plodů neodoláte? Jak využijete tyto dary přírody? A co zabírá na skvrny z jahod a třešní?

Stovky lidí si letos nenechaly ujít začátek sezóny samosběru jahod. Zatímco některá družstva na spuštění samosběru ještě počkala do tohoto týdne, jinde už si pár metráků jahod lidé odnesli. Letos se jahody urodily krásné a je jich i hodně.

Ceny jahod se v samosběru pohybují od padesáti do šedesáti korun za kilogram. Zájem lidí je veliký, pole vzali útokem. Jahody se zkrátka těší naší oblibě a po sklizni přichází i bezprostřední čas pro jejich zpracování.

Co chutného si z jahod připravíte? Vyrábíte si domácí džemy? Co se vám osvědčilo a na jaké možné způsoby lze jahody, ale i třešně zpracovat? Na vaše zkušenosti se v dnešní Noční lince moc těší moderátor Karel Sladký. Můžete mu k tématu napsat přes tuto internetovou stránku nebo zatelefonujte přímo do studia po 23. hodině na číslo 731 800 900.

777xxx607|TATO N. L. JE MOC PEKNA TO JSEM SE RADA ZASMALA PEKNOU DOBROU NOC I RANO MIROSLAVA
Dagmar|Milý pane Karle a posluchači noční linky.Třešně a jahody bezva ovoce,které nejvíc chutná čerstvé.Zrovna dnes jsem měla jahodové knedlíky a ostatní jsou v mrazáku,pro další dny k obědu.Jinak toto ovoce nemrazím,hlavně jahody už to pak není ono.Z jahod výborný koláč,kokteil,bublanina a z třešní hlavně kompot na zimu a taky nějaké dobroty.Moc hezký pořad,ráda Vás poslouchám a připojují se k posluchačům s gratulací k Vaším narozeninám všechno nej.nej.nej. přeje Dagmar z Ostravy.
Frantisek Svaricek|Pane Karle ,driv u silnic to ovoce hlidali hotari a dneska se toho ovoe nikdo nevsimne,jeto skoda.
Jana|Přeji všem krásný červnový večer,téma jako stvořené pro tento čas.Jahody už někde dozrávají,ale třešničkám to bude ještě chvilku trvat.Já mám na zahradě 2 obrovské stromy třešní,jedna je chrupka a ta druhá srdcovka.Já mám ráda tu druhou.Ale problém je ten,že už po několik roků té úrody už není tolik,jak to ze začátku vypadá.Mnoho květů,pak dvoje kroupy a zbytek dokončí špačci.Už dnes vidím,jak číhají a čekají,až nastane jejich den.Ale ráda vzpomínám na chvíle,kdy jich bylo hodně a náš vlčáček se postavil na zadní a trhal a baštil a určitě mu chutnaly.Nám taky.My jsme v době,kdy jich bylo opravdu hodně,jsme je zkapalnili,zavařili a bublanin bylo taky hodně.Doufám,že snad letos bude trochu větší úroda,abych mohla splnit slib mým kamarádům,kteří se na ně těší.Protože třešně jsou opravdu dobré a přímo ze stromu trhané,nemají chybu.A o těch lesních jahůdkách,máme to štěstí,že v našem lese při cestě,rostou.Ty jsou neskutečně voňavé.Přeji všem krásné a voňavé plody a jako vždy přeji hodně zdraví a pohody.Jana
Frantisek Svaricek|Dobry večer pane Karle a posluchaci nocni linky.Ja osobne jsem naposled natrhal tri metraky tresni a to bylo v roku 1964 ,kdyz jsem byl po operaci ledviny a me byla doma dlouha chvile,Z techto tresni byla dobra slivovice.Jinak mam rad vsechno ovoce ,v nasi dedince jsme vedeli o kazdem ovocnem stromu,vzdycky utoho pajtlu bylo urcite riziko to ochutnat,nekterou chut toho ovoce doprovazel pekny vyprask.Zajimave bylo to kolik jsme zkonzumovali cerviku a nejak nam to nevadilo,protoze ty byly nejsladsi.Dnes vetsinou vsechno kupujem a hlavne v zime.Jeste jednou vsehny zdravi Frantisek ze Zidlochovic.
EVA Z LITVÍNOVA|A JEŠTĚ DODÁM,ŽE POKUD BY BYL ČERVÍK,TAK TÍMTO ZPŮSOBEM ODEJDE S PECKOU :)
Marie|Milý pane Karle a posluchači N.L. Jahody u nás teprve začínají ale jsou už sladoučké. Jahody od knedlíků ,džemu až po kompot na zimu to nemá chybu . Třešní jsem si v mládí užila do sytosti i to lezení po stromech k tomu patřilo a střílení s peckama to taky nescházelo . Taky jsme trhali třešně a prodávali tehdy do sběrny , protože těch stromů tam na Znojemsku bylo hodně. Letos o třešních budu jen snít nejsou v obchodě ,ani na Znojemsku kam se chystám jet .Těch natrhaných jsem se uměla přejídat a kompot je výborný. Přeji požitek z těch dobrot všem posluchačům a hlavně Vám pane Karle. Marie od Vrchlabí
EVA Z LITVÍNOVA|DOBROU NOC PŘEJI VŠEM.MÁM RECEPT NA ODPECKOVÁNÍ.ZAPOMENTE NA ODPECKOVÁVAČ S TRNEM,KDY VÁM STEJNĚ PŮLKA PECEK ZŮSTANE :D .FLAŠKU OD PIVA,OBRÁCENOU TUŽKU-TÍM ROVNÝM KONCEM.MUSÍ TO BÝT PLOCHA.NE ŠPIČKA.NEJLEPŠÍ JE OBRÁCENÁ FIXA,MÁ JEŠTĚ DŮLEK.PECKY PADAJÍ DO FLAŠKY ZŮSTÁVAJÍ SOUDKY JAKO OLIVY.BUDETE PŘEKVAPENI,JAKÝ JE TO FOFR.:D PAK HNED SÁČKUJI ,MRAZÍM A BUBLANINA I V ZIMĚ.ZA TÝDEN MĚ TO ZAČNE.UŽ ZAČÍNAJÍ BRÁT BARVU.VŠECHNY MOC ZDRAVÍM A JSEM RÁDA,ŽE SE O SVŮJ NÁPAD MOHU PODĚLIT.
Pavlína|Dobrý večer, vloni jsme dostali od babičky třešně. Mám malé děti, třešně pro ně jsem teď vypeckovávala. Jenže 5 že 6 bylo s červíkem uvnitř. A tak už nikdy nebudu jíst třešně stylem: celou do pusy a pecku vyplivnout. Copak nám jedení červů prospívá? Jak to dělají ostatní?
Miroslava|Dobrý večer přeji Vám p.Sladký a posluchačům N.L.Toto téma je moc pěkné a voňavé.No dříve jsme měli velký sad,tak i třešně a chodili si k nám z obce sousedi i ostatní,kdo potřeboval.Také i u strýčka jsme pomáhali česat,ne moc vysoko,tam nás nepustil a nejlepší jsou opravdu čerstvé,Také jsme mu pomáhali sbírat i jahody.Odměna byla kašička se smetanou,což máme rady i dnes.Třešně hlavne zaváříme na kompot,aby bylo na zimu.Tak jak ze zavařených,tak i z čersvých pečeme bublaninu i nákyp ,a vždy mě umluví ,aby byla bez pecek.Dříve jsem jahody zavářela také na kompot,vařila marmeládu,tu i nyní.Dávám část jahod do mrazáku na různé použití.Nyní z čerstvých také vařím knedlíky tvarohové i kynuté se zakysanou smetanou navrch ,skořicí a máslem.Takový recept uvedu ,a to piškot navrch se pokladou jahody čerstvé i z mrazáku,dále krém(tvaroh,zakysaná smetana,ušlehaná šlehačka) a dochutí se,jak kdo má rád a ještě se popráší kakaem.Musí ztuhnout.Nebo na piškot krém/může být pudink s máslem)slabá vrstva navrch jahody a polít želém.Menší děti mají rády dort proložit krém s jahodami.Tak,ať se podaří a dobrou chuť.Moc ráda se poučím od jiných,jiné recepty.Tak přeji Vám p.Sladký a ostatním hezkou dobrou noc.Miroslava
Dana|Dobrý večer, mám jednu takovou úsměvnou příhodu. Moje tchýně měla na zahradě velmi úrodnou půdu, jahody byly krásné, velké a taky takové stejné, krásně červené. Před pár lety jsem nasbírala plný kýbl a vezla jsem je autobusem. Řidič se mne ptá: to budete někde dělat výzdobu? Já jsem na něj nechápavě zírala a on říká: no to jsou snad z umělé hmoty ne, když jsou takové stejné a velké. Tak jsem mu řekla ať ochutná, aby mi věřil. Ale fakt musím říct, že tak krásné já jsem je nikdy neměla. No a tu zahradu už bohužel nemáme.
Dobromila Atalovičová|zdravim vsechny hlavne blizence co oslavuji hlasim vsem ty male lesni vonave jahudky mam u mne na zahrade dovezla sem si je z orechova na pamatku i moje vnucka nikoletka v utery slavi narozeniny i manzel michal se ten den narodil bude dorta jahodova krem co jsem vymyslela poleva cokoladova je to dobrota vse dobre vsem zdravim vsechny i danu valassko karlika dobra
724xxx657|TŘEŠNĚ A JINÉ OVOCE JE NEJLEPŠÍ ZĶAPALNIT TONDA Z MORAVY DĚKU
721xxx140|Tresne a jahody,To jsou panecku lahody. Preju hodne pohody Vam KAJO a vsem posluchacum. Hana z Biliny zdravi Vas
milka|Dobry vecer.Když si vzpomenu na detsvi a tresnetrhane primo ze stromu u silnice to bylo něco.Nemam rada ty kupovane ony uz tak nechutnaji.U jahodto nevadi ,ale bublaninu a koktejl si z manželem dame.Maminka zavarovala tresne,dobry byval taky kompot tresni a angrestu.Nakonec cerstve ovoce chutnalo vejvice a nepotrebovalo ani umyt.Dobrou noc vsem posluchačům.
Další příspěvky
autor: kas

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.