Čtvrteční Noční linka: Akce a slevy

9. srpen 2018

Nakupujete podle akčních letáků? Zajímá vás, co právě v obchodě zlevnili? Kupujete mléko, mouku nebo třeba hygienické potřeby teprve tehdy, když jsou v akci? Jsou na nekončících slevách bití výrobci? Prodávají zemědělci a potravináři své výrobky s dostatečným ziskem? Co si myslíte o slevách a akcích?

Ministr zemědělství uvažuje o regulaci slev v obchodech. Podle některých odborníků nízká cena zboží neodpovídá tomu, za kolik například farmář jogurt vyrobí. Ten ho buď prodává pod cenou, nebo kvůli tlaku snižuje kvalitu výrobku. Pak se ale výrobce i my nakupující dostáváme do začarovaného kruhu.

Jindy se zase stane, že základní cena je předražená jen proto, aby mohlo být zboží ve slevě, na kterou čeští zákazníci abnormálně slyší. Porovnat to můžou lidé v příhraničí, kteří běžně jezdí nakupovat například do Německa, protože právě tam jsou některé potraviny levnější než ty české bez akce.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.