Čočková polévka s uzeným masem
V úterním Apetýtu vybíráme z receptů vás posluchačů. Za dnešní recept děkujeme paní Míle z Vyškovska. Ta o čočkové polévce říká: „Takto ji připravovala už moje babička a chutná i našim vnoučatům.“
Budete potřebovat:
- 2 hrsti čočky
- 200 g uzeného masa
- 4-6 brambor
- asi 1 a ½ litru vody
- mrkev nebo celer, případně obojí
- petrželovou nať
- sůl
- pepř
- olej
Postup:
- Maso uvaříme do měkka.
- V kastrolu na rozehřátém oleji orestujeme nastrouhanou mrkev (celer) a na kostičky nakrájené brambory.
- Osolíme a opepříme.
- Zalijeme vývarem z masa a přidáme dopředu namočenou čočku.
- Uvaříme do měkka.
- Maso nakrájíme na kostičky, přidáme do polévky společně s nasekanou petrželovou natí.
- Krátce povaříme.
- Nezahušťujeme, hustotu vytvoří především škrob z brambor a čočka.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.