Co se děje za zavřenými vraty železničního muzea v Jaroměři? Právě se kompletně renovují dýmníky

20. listopad 2020 10:49

Pracovníci Železničního muzea Výtopna Jaroměř mají spoustu práce i v podzimním období. Udržují historické vlaky jak na venkovních kolejištích, tak především uvnitř samotné výtopny. A přitom připravují novinky na příští turistickou sezonu.

Stojíme před železničářským muzeem Výtopna v Jaroměři spolu s Pavlem Černým. Zrovna tu projíždí vlak. Tak se jdeme podívat dovnitř.

Čtěte také

„Teď, mimo sezónu, se věnujeme především zázemí muzea. Takže se provádějí některé práce, na které jsme dokonce obdrželi dotace. Jde o opravu boční štítové dřevěné stěny, která už byla ve velmi špatném stavu a rozpadala se. Potom opravujeme takzvané dýmníky, které sloužily pro odvod kouře z parních lokomotiv."

Vcházíme do potemnělého muzea, je tu cítit vůně oleje. Obcházíme jeden z exponátů muzea.
„Je to malá elektrická akumulátorová lokomotiva."

Železniční muzeum Výtopna Jaroměř zachraňuje historická železniční vozidla

A díváme se nahoru, na opravované dýmníky.
„Kompletní se nám zachoval pouze jeden. Ten, co je vidět nad prvním stáním, ten už je opravený. Je tam dosazený kuželovitý trychtýř, který byl nahrazen nějakým plechem. Sehnali jsme trychtýře náhradní z jiných výtopen, které se buď bourají nebo ruší."

Jsou tu vidět celkem tři dýmníky

„Správně by jich tu mělo být osm, nad každým stáním. Budeme se je snažit doplnit všechny. V první etapě oprav je cílem, aby tady byly čtyři kompletní dýmníky. Dva jsou už po renovaci, chybí jim jen horní táhla, která jsou právě ve výrobě. Na třetím renovace zrovna probíhá," dodává Pavel Černý.

Železniční muzeum Výtopny Jaroměř, informace, nostalgické jízdy a novinky

Oprava stávajících dýmníků v železničním muzeu Výtopna Jaroměř by měla být hotová do konce letošního roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související