Policejní psovodi trénují v Prachovských skalách, cvičí i štěňata. Co vše se ve složitém terénu učí?

2. květen 2024 08:52

Jičínští policejní psovodi trénují před hlavní turistickou sezónou v Prachovských skalách. Do teréne berou jak zkušené psy, tak i malá štěňata, aby náročný terén poznala. Znalosti přírodní rezervace jsou pro ně velmi důležité, protože často ve skalách pomáhají při pátrání po ztracených turistech. A jsou to právě policejní psi, kteří se dokáží dostat i do obtížně přístupných míst.

Čtěte také

Psovodi se svými čtyřnohými svěřenci vyrazili od vstupní brány do Prachovských skal. „Jdeme se podívat do Hromové rokle a směrem k Ervínovu hradu. Chceme se tam mrknout na kritická místa a připravit nácvik toho, kdyby se zde někdo ztratil. Tak aby psi věděli, kde jsou nějaké styčné body," vysvětluje strážce skal Miloš Zeman.

„Psi se orientují a zvykají si na tohle prostředí. Ten trénink zde je moc důležitý," vysvětluje policista Jan Kulhánek, který s sebou do skal vzal poprvé i malé štěně. „Jsou mu teprve 3,5 měsíce, takže je to pro něj úplně nové."

Jičínští policejní psovodi trénují před hlavní turistickou sezónou v Prachovských skalách

Tady ve skalách je pomoc psů velmi důležitá. Zejména při nejrůznějších pátracích akcích. „Pes a jeho čich je při těchto pátracích akcích po pohřešovaných lidech doslova nenahraditelný. A dostane se do míst, kam by člověk ani nešel. Neprostupné malé smrčiny, kde by se člověk těžko prodíral. Pes je schopen natáhnout pach člověka na velkou vzdálenost."

Čtěte také

„Většinou nás využívají na propátrání prostor nejméně přístupných. Chce to obezřetnost a ten terén především nějakým způsobem poznat," říká policista Michal Šťastný.

I tady se ovšem najdou místa, která mohou být i pro psy nebezpečná. „V jakékoliv lokalitě ve výšce samozřejmě hrozí nebezpečí pádu. Je to prostě těžké."

Psovodi budou v Prachovských skalách trénovat po celý rok, i když v hlavní turistické sezóně především v odlehlejších částech.

Spustit audio

Související