ČMHB zaznamenala nárůst hypotečních úvěrů

28. červenec 2003

Meziroční nárůst objemu hypotečních úvěrů o 97 procent na 285 milionů korun zaznamenala za první pololetí Českomoravská hypoteční banka (ČMHB) v Českých Budějovicích.

Za šest měsíců poskytla 380 hypoték, což je proti loňsku nárůst o 83 procent. ČTK to řekla Eva Karasová z agentury, která banku zastupuje.

"Všechny úvěry byly poskytnuty fyzickým osobám. Průměrná výše hypotečního úvěru pro fyzické osoby v tomto regionu za první pololetí letošního roku vzrostla na 896 tisíc korun, což je stále pod celostátním průměrem," dodala. Podle ředitele českobudějovické pobočky ČMHB Jiřího Císlera klienti nejčastěji investují do rodinných domů, obvykle s jednou bytovou jednotkou. Stále větší zájem projevují také o takzvané řadové rodinné domy. "Mezi našimi klienty je například i rodina s pěti dětmi a hypotéku z našeho pohledu splácí naprosto bezproblémově," poznamenal Císler. ČMHB za první pololetí roku celkem poskytla 4169 hypotečních úvěrů za 4,17 miliardy korun. Z toho 95 procent, tedy 3,97 miliardy Kč, bylo určeno fyzickým osobám. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2002 je to nárůst o 61 procent. Více než polovina hypoték je určena na nákup nemovitostí. Pouze necelá čtvrtina jde na výstavbu rodinných domů a bytů, zbytek směřuje na rekonstrukce.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio