Cipro se pokusí zachránit Dynamo

1. duben 2005

Robert Žák skončil po necelých šesti měsících ve funkci trenéra fotbalistů Českých Budějovic. U posledního týmu prvoligové tabulky jej nahradí někdejší kouč Slavie František Cipro. Do kádru bude navíc opět zařazen útočník David Lafata.

"Po porážce a katastrofálním výkonu v Mladé Boleslavi to bylo nevyhnutelné řešení. Máme před sebou ještě deset kol, to je třicet bodů a další neúspěch v zápase s Drnovicemi si nemůžeme dovolit. Mužstvo nedává branky, změna byla nutná," řekl ČTK výkonný ředitel Zdeněk Kořínek.

Sedmapadesátiletý Cipro naposledy vedl v lize Plzeň, s kterou v roce 2004 sestoupil. V poslední době působil v nižší soutěži v Rakousku. Jak uvedl Cipro, je jeho cílem získat s Dynamem v posledních deseti kolech osmnáct bodů, i když za určitých okolností by jich stačilo k záchraně o dva méně. Nový trenér podepíše smlouvu do 30. června roku 2006.

Žák, jenž dostal v Budějovicích první šanci jako hlavní trenér, odvolání nečekal. "Asi rozhodl zápas v Mladé Boleslavi. První tři jarní kola byl náš herní projev dobrý, ale nedávali jsme branky a nezískávali body. Očekával jsem, že ještě v zápase s Drnovicemi dostanu šanci a mrzí mě, že se tak nestalo," řekl ČTK Žák. Odvolaný kouč si postěžoval i na bídnou situaci v kádru. "V zimě jsem na něčem pracoval, ale rozpadl se mi útok. Kulič nehrál pro trest, Lafatu mi z kádru vyřadilo vedení mužstva a peníze na koupi třeba Zelenky či Pešíra nebyly," uvedl Žák. Nyní si prý odpočine a bude čekat na nějakou nabídku. Žák je desátým odvolaným trenérem v tomto ligovém ročníku, v Českých Budějovicích již druhým. Po osmém kole vystřídal na lavičce Pavla Tobiáše. Tehdy byl tým čtrnáctý se ziskem pěti bodů. Za dvanáct zápasů pod Žákovým vedením klesly Budějovice na poslední místo, když získaly pouze sedm bodů za jedno vítězství a čtyři remízy.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio