Chovatelé králíků bijí na poplach. Vrátila se virová myxomatóza

17. říjen 2020

Do chovu králíků se vrací velmi nakažlivé virové onemocnění myxomatóza. Je to infekční nemoc, která napadá domácí a divoké zajíce a králíky.

Projevuje se tak, že králík má zvýšenou teplotu, objeví se otoky genitálií a poté očních víček, přidá se s hnisavý výtok z očí. Králíci jsou apatičtí a přestanou přijímat potravu. Na různých místech na těle se jim vytvoří pevné útvary zvané myxomy. Zvíře po několika dnech umírá.

Myxomatóza přišla z Austrálie

„Myxomatóza k nám přišla z Austrálie. Tenkrát se tvrdilo, že tam ten vir nastrčili uměle, aby vyhubili přemnožené divoké králíky, kteří ničili úrodu. Ale nějak se to vymklo a zhoubná myxomatóza se dostala do celého světa,“ vysvětluje předseda chovatelů ve Svinčanech na Pardubicku Josef Blažek.

Králík je oblíbeným domácím mazlíčkem

Do České republiky se myxomatóza rozšířila podle Josefa Blažka asi před padesáti lety. Králíci se začali hojně očkovat vakcínou, a díky tomu to vypadalo, že se tento virus podařilo vymýtit. „V posledních letech se myxomatóza objevovala opravdu jen výjimečně. Bohužel letos se vrací ve velkém a v našich chovech způsobuje značné úhyny. Dokonce i očkovaní jedinci nemoci neujdou, i když s mírnějším dopadem,“ přidává další zkušenost chovatel Blažek.

Králičí mor

Králičí mor je další nemoc, které se chovatelé králíků velmi obávají. Letos se opět objevil. „I v tomto případě může pomoct očkování. Vakcíny na to jsou, ale jsou poměrně drahé, a někdy se i u očkovaného jedince může nemoc objevit. Pak je to otázka pár hodin, maximálně dvou dnů,“ říká.

Chovatel Josef Blažek přidává na závěr aspoň jednu dobrou zprávu: „Bylo dostatek deště a chovatelé nasušili dostatek sena. Seno tedy máme, to je pro králíky to nejdůležitější. Tak si přejme, abychom se zbavili i těch virů. Jak mezi lidmi, tak mezi králíky.“

Spustit audio