Chcete domů nějaké menší zvířátko? Ať už se rozhodnete pro křečka nebo křečíka, měli byste se zajímat o jeho povahu a životní styl

7. září 2024

Když přijde dítě za rodiči s prosbou, že by chtělo mít doma zvířátko, často se stává, že pořídí křečka. Ale křečci nebo křečíci jsou různí, mají různou povahu, různý styl života. Někteří jsou hravější, jiní se rádi pomazlí. Než je půjdete vybírat, poraďte se s chovateli nebo si o křečcích něco přečtěte.

„Křeček syrský (zlatý) je nejrozšířenějším druhem křečka chovaným v zajetí. Je mnohem větší než křečíci, které zmíním. Mezi křečíky patří nejznámější křečík džungarský, pak méně známý křečík Campbellův, křečík Roborowského nebo křečík čínský,“ vyjmenovává Tereza Lubijová z Českého svazu chovatelů.

„Křečík Campbellův má na rozdíl od džungaráčka celkem slušnou denní aktivitu. Začíná být aktivní okolo třetí, čtvrté hodiny ráno, nicméně velmi rychle přivykne režimu člověka, u kterého žije.“

U džungaráka se o denní aktivitě příliš mluvit nedá, vylézá nejdřív v sedm hodin ráno. Křečík čínský je mazlivé zlatíčko, vykoukne snad pokaždé, když vás zmerčí. Křečík Roborowského snad ani nespí, stále běhá a není příliš mazlivý.

Křečík Roborowského s různě barevnýma očima

„Křečci a křečíci jsou od přírody noční tvorové, v noci jsou zvyklí cestovat, naběhají i několik kilometrů. Aby nám nerušili spaní, je vhodné umístit tato zvířátka do jiné místnosti, než ve které trávíme noc. Nebo si na to zvyknout. Doporučuji například koupit relativně tiché dřevěné běhací kolečko.“

Podmínky pro chov

Pro křečky a křečíky je vhodné ubytování o rozměrech 80 x 40 až 50 cm. Výška by měla být také minimálně 40 centimetrů. Dobré je akvárium, ale je příliš těžké a hrozí, že nám při přenášení vyklouzne z rukou a rozbije se.

Pokud máte šikovné ruce, můžete si sami ubikaci vyrobit. Postranní, zadní a spodní stěna může být z překližky, přední z plexiskla. Spoje můžete překrýt gumovou lištou. Nezapomínejte na dostatečně vysokou vrstvu podestýlky. Přes průhlednou přední stěnu můžete pozorovat jak obyvatelé ubikace norují a spí.

Ubikace pro křečíky, kterou zvládnete udělat sami

Čím křečky krmit a kteří mohou žít ve skupině? Před výběrem křečka je ideální poradit se se zkušeným chovatelem. Poslechněte si reportáž v Hobby magazínu.

Spustit audio