Česnečka s knedlíčky

Páteční polévkový seriál pokračuje. V Apetýtu si připravíme Česnečku s knedlíčky z festivalové kuchařky Česnekových slavností v Buchlovicích.

A přidáme ještě jednu radu: pokud vaříte hovězí maso na polévku, můžete přidat do vody půl lžičky octa, jeho chuť ve vývaru nepoznáte, maso rychleji změkne. Pokud chcete, aby polévka měla krásnou zlatavou barvu, stačí když v ní povaříte rozpůlenou a na řezu mírně osmahnutou cibuli.

Budete potřebovat:

  • česnek
  • sůl
  • majoránku
  • drcený kmín
  • polévkové koření
  • pepř
  • sádlo
  • 2 vejce

Na čtyři porce knedlíčků:

  • silnější plátek slaniny
  • 1 žemli
  • 1 vejce
  • 1 lžičku másla
  • 2 stroužky česneku
  • 2 brambory uvařené ve slupce
  • hrubá mouka

Postup:

  1. Česnek prolisujeme a zlehka orestujeme na sádle, zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme a polévku zavaříme.
  2. Do vroucí vody vlijeme rozkvedlaná vejce, necháme srazit a přidáme rozemnutou majoránku, pepř, sůl a polévkové koření.
  3. Při přípravě knedlíčků postupujeme následovně: na pánvi rozpustíme kostičky slaniny, přisypeme kostičky žemle, opečeme a necháme vychladnout.
  4. Máslo utřeme se solí, přidáme prolisovaný česnek, nastrouhané vařené brambory, žemli se slaninou a vejce.
  5. Hmotu promícháme a zahustíme moukou.
  6. Tvoříme malé knedlíčky, která vaříme asi 6 minut v osolené vodě.
  7. Vložíme do polévky a pustíme se do jídla.

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.