Českobudějovická teplárna chystá zdražení

9. listopad 2005

Zhruba o dvě procenta zdraží od 1. ledna teplo v Českých Budějovicích, které do téměř 26.000 bytů dodává tamní teplárna.

Za gigajoule lidé zaplatí zhruba 331,7 koruny, což je asi o šest korun více než nyní, řekl ČTK ředitel budějovické teplárny Roman Koranda. Rodina, která žije ve městě v třípokojovém bytě a odebere ročně kolem 50 gigajoulů, zaplatí za teplo zhruba o 30 korun měsíčně více. Teplárna nevylučuje, že se platby změní i v průběhu příštího roku. Dodavatel zemního plynu bude totiž podle Korandy měnit cenu plynu každý měsíc. Zdražovat se chystají i uhelné společnosti. "Budeme se na tu cenu snažit reagovat maximálně dvakrát za rok," uvedl Koranda. Důvodem zdražení je růst cen uhlí a zemního plynu. Cenu naposledy teplárna zvedala v lednu o pět korun. Předtím čtyři roky nezdražovala.

Teplárna České Budějovice, jejímž majoritním vlastníkem je město, prodala loni 2791 terrajoulů tepelné energie. Bylo to nejméně v jedenáctileté historii podniku. Více peněz za teplo již musejí vydat například obyvatelé dvanáctitisícových Prachatic, jejichž byty vytápí Tepelné hospodářství. Od října zde kvůli zdražení plynu vzrostla jeho cena o 37 korun na 497,70 Kč za gigajoule. Zvýšit by se zde měla i od Nového roku. Hlouběji do kapsy musejí již kvůli drahému plynu sáhnout také lidé v Českém Krumlově a Jindřichově Hradci.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio