Černý pasažér napadl revizora před naší redaktorkou. Agresivita cestujících v MHD roste

27. březen 2014

Agresivita černých pasažérů v městské hromadné dopravě roste. Revizoři často končí v nemocnici a někteří si hledají novou práci. Černý pasažér napadl revizora i před naší redaktorkou.

Pohmožděniny, zlomeniny, psychický otřes – takových zážitků mají revizoři čím dál tím víc. Agresivních cestujících přibývá. Jen v městské hromadné dopravě v Českých Budějovicích byli od nového roku napadení dva řidiči, další z černých pasažérů mířil na revizora plynovou pistolí a jiný zranil kontrolora tak, že skončil v nemocnici.

V loňském roce skončilo po napadení černým pasažérem na nemocenské devět revizorů. Jeden z útočníků už si vyslechl rozsudek: dostal osm měsíců s podmíněným odkladem na dva roky.

Téměř v každém spoji odhalí revizoři jednoho černého pasažéra, za den tak nachytají přibližně pětatřicet lidí. V Budějovicích jezdí celkem 14 revizorů, pracují v párech. Pokud černí pasažéři zaplatí pokutu do 14 dnů, stačí jim na to šest set korun. Později se ale pokuta zvyšuje.

Případ z května 2013
Na začátku května roku 2013 probíhala v trolejbusu Dopravního podniku města České Budějovice na lince číslo pět běžná přepravní kontrola. Jeden z cestujících po výzvě k předložení jízdního dokladu fyzicky zaútočil na revizora. Ten při útoku utrpěl zranění hlavy a krční páteře s následkem téměř dvouměsíční pracovní neschopnosti.

Noční zátah revizorů proti černým pasažérům v ústecké MHD

Na dalšího revizora, který se snažil fyzickému napadení svého kolegy zabránit, zaútočil agresivní cestující také a způsobil mu zranění dolní a horní končetiny. Pracovní neschopnost druhého revizora trvala více než půldruhého měsíce.

Napadení revizoři podali na útočníka trestní oznámení a případem se zabýval Okresní soud v Českých Budějovicích. Ten v lednu tohoto roku vydal trestní příkaz, na základě kterého byl obviněný cestující shledán vinným z přečinu výtržnictví a odsouzen k trestu odnětí svobody na osm měsíců s podmíněným odkladem.

Místopředseda představenstva Dopravního podniku Slavoj Dolejš k případu uvádí: „Případy napadení revizorů při přepravní kontrole jsou projevem obecné agresivity ve společnosti. Proto je pro nás i pro naše zaměstnance pozitivní zprávou, že pachatel takového útoku byl odsouzen.“

V roce 2013 bylo na linkách českobudějovické MHD zjištěno 13 211 cestujících bez platného jízdního dokladu. Při přepravních kontrolách došlo k 9 incidentům, kdy cestující napadl revizora s následkem jeho pracovní neschopnosti. Oproti předešlým letům se jedná o mírný pokles.


Názor veřejnosti
Honza: „Je to hrozný, to je fakt. Ale přijde mi, že ta agresivita je odrazem napětí ve společnosti.“
Renata: „Nechápu to, když si nekoupím jízdenku a jedu načerno, tak musím počítat s tím, že mě může revizor chytit. A když mě chytne, tak ho pak přece kvůli tomu nezmlátím. Vždyť je to jeho práce.“
Zdeněk: „No, taky záleží na tom, jak se chová ten revizor.“

Skryté mikrofony revizorům pomáhají
Už několik let mají revizoři skryté mikrofony a celou svou službu nepřetržitě nahrávají, také díky tomu už neskončí mnoho sporů slovem proti slovu, proti agresivním cestujícím už mají revizoři důkazy. Právě zvukový záznam hodně přispěl k usvědčení útočníka z loňského května.

Dopravní podnik města České Budějovice je ale znepokojený tím, že agresivních pasažérů přibývá, proto chce po vzoru jiných českých měst zavést do každého autobusu kamery. Zatím jsou to ale jen plány.

Možná by se někomu mohlo zdát, že agresivními pasažéry jsou jen lidé pod vlivem alkoholu, často ale neadekvátně zareagují lidé, kteří jsou velice slušně oblečení, ženy, lidé, do kterých by to nikdo na první pohled neřekl.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.