Cajthamlova vyhlídka v Ústí nad Labem připomíná prvního mistra sportu v turistice

5. leden 2024

V Ústí nad Labem, v městské části Střekov, byl mezi zahradami rodinných domů, na zarostlém kamenném návrší postaven otevřený dřevěný altán vyztužený ocelovými lany a vybavený lavičkami. Vyhlídka byla pojmenována po známém ústeckém turistovi Vlastimilu Cajthamlovi.

Na vyhlídku můžete dojít po žluté turistické značce z vlakového nádraží Ústí nad Labem-Střekov. Anebo dojet trolejbusem k výchozímu rozcestníku na Novosedlickém náměstí. Žlutá značka směrem na Novou Ves odbočuje k Vyhlídce Vlastimila Cajthamla asi po půl kilometru. Prudkému stoupání se můžete vyhnout pozvolnější cestou Švabinského ulicí. Odbočka je dobře označena, jinak by bylo možné úzkou hliněnou cestu mezi ploty snadno minout. Další možností je místní zeleno-bíle značená cesta z Ústí nad Labem-hlavního nádraží.

Z vyhlídky ve výšce 262 metrů nad mořem je zajímavý pohled na střed města Ústí nad Labem, na blízkou rozhlednu Střekovská vyhlídka na Malém sedle, dále pak i na Erbenovu vyhlídku nebo na Vyhlídku Františka Málka v Krásném Březně. Krásný je pohled na protější Mariánskou skálu i na vzdálenější hřebeny Krušných hor.

Jméno vyhlídka dostala po Vlastimilu Cajthamlovi (1921–2013), který od útlého mládí cvičil v DTJ Plzeň – Doudlevce. Do Klubu českých turistů se přihlásil ještě v Plzni v roce 1945 a po přeložení do Ústí nad Labem v květnu roku 1947 se ihned začlenil do ústeckého klubu.

V roce 1951 absolvoval kurz instruktorů turistiky v Prachovských skalách. V roce 1952 se účastnil prvního přeboru republiky v orientačním závodě. Vyhrál osm krajských přeborů a tři celostátní. Podílel se na organizaci okresních a krajských přeborů a získal i titul „ústřední rozhodčí“. Absolvoval kurz pro vedoucí turistických základen a téměř pět let pracoval i jako značkař.

Od roku 2002 byl členem Rady Síně slávy české turistiky. Za dobu své dlouholeté vysoce aktivní činnosti se stal prvním Mistrem sportu v turistice, nositelem titulu Mistr turistiky, Zasloužilý mistr turistiky, vyznamenání Čestného odznaku Vojty Náprstka, řady zlatých odznaků, byl jmenován čestným členem Klubu českých turistů a čestným členem předsednictva turistiky.

Spustit audio