Bývalé free shopy nabídku příliš nezměnily

16. srpen 2004

Bývalé bezcelní obchody na jihu Čech, takzvané duty free, změnily po 31. březnu svůj název a některé rozšířily nabídku sortimentu.

Místo cigaret bez celních a daňových poplatků se snaží zákazníky nalákat například na hračky a bytové dekorace. Vyplývá to z ankety ČTK.

"Sortiment zůstal z části hodně podobný tomu původnímu, ale v zeštíhlené podobě. Například nemáme tolik druhů cigaret, alkoholu a kosmetiky," řekl jednatel společnosti CD Service Zdeněk Hejzlar. Společnost provozuje dva bývalé free shopy na hraničních přechodech Studánky a Halámky. Obchody se nyní jmenují Stop&Shop. Od dubna nabízejí navíc například bytové dekorace, hračky, čepice, trika a sluneční brýle. Prodejny Stop&Shop patří do skupiny obchodů typu travel value, které jsou jakýmsi pokračováním duty free prodejen. "Oslovují vlastně stejnou skupinu zákazníků, tedy ty, kteří odněkud někam cestují," řekl Hejzlar. Podle něj po zrušení free shopů klesl zájem zákazníků například o drahý alkohol. Výrobci tak kvůli zvýšení odbytu vymýšlejí různé typy zvýhodnění. "Například v běžné obchodní síti se to zboží prodává v sedmičkové lahvi. Firmám, které prodávají v prodejnách typu travel value, toto zboží dodávají v litrové lahvi a prodávají to za cenu, která odpovídá sedmičce," uvedl.

Ve dvou bezcelních obchodech na česko-rakouském hraničním přechodu Dolní Dvořiště na Českokrumlovsku se téměř nic nezměnilo. Orientují se převážně na prodej alkoholu, cigaret a sladkostí. V prodejně, která nyní nese název Global Travel Free, bylo téměř prázdno. Na parkovišti stálo jen několik aut a autobus cestovní kanceláře. "Koupili jsme jen sladkosti dětem na cestu. Dřív jsem si sem jezdil pro cigarety, ale ty tady teď stojí stejně jako v trafice," řekl ČTK jeden z turistů. Česká republika se zavázala zrušit bezcelní obchody kvůli sladění spotřební daně a daně z přidané hodnoty s pravidly Evropské unie. Zákaz prodeje nezdaněného zboží platí na hranicích od 1. dubna, od začátku května také na letištích.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio