Byť to není slyšet, to auto je ostré. Lidé v Budějovicích zkoušeli elektromobily

21. září 2018 14:33

Elektromobily byly hlavním tahákem Dne čisté mobility v Českých Budějovicích. Lidé se mohli nechat svézt na parkovišti na náplavce u Dlouhého mostu, vystřídaly se tam stovky školáků.

Elektromobil řídil Martin Loubal. „Na téhle krátké rovince mohu jet až stovkou, pak začínám brzdit. Tohle auto má parametry, že té rychlosti dosáhne za čtyři vteřiny. Byť to není slyšet, to auto je ostré a samozřejmě to člověk musí hlídat. Lidé si myslí, že když to není slyšet, moc to nepojede, ale ono je to přesně naopak,“ popisoval.

Den čisté mobility měl ukázat různé alternativy v městské dopravě. „Ukazujeme elektromobily, kterými je možné nechat se svézt, dále různé elektroskútry, elektrokoloběžky, ale třeba i elektroskateboardy a podobně,“ vyjmenovala Ivana Hlinková z pořádajícího Energy Centra.

Sdílená auta mohou lidé využívat už i v Českých Budějovicích

Carsharing

Jedno auto, o které se dělí různí lidé, může prý nahradit až deset soukromých aut. Ze sdílení vozidel se proto stává nová forma podnikání. Takzvaný carsharing už je možné najít i v Českých Budějovicích.

Dvoutunovou elektrickou limuzínou přijel do Českých Budějovic  předseda asociace elektromobilového průmyslu Jaromír Marušinec. „Už se nevyrábí nikl-kadmiové baterie, které vozy měly jako zátěž, a ty lithiové baterie už jsou v podstatě ekologické. Ani výroba zdaleka nepotřebuje tolik energie, většina továren používá obnovitelné zdroje,“ vysvětlil.

Součástí Dne čisté mobility byly také prezentace firem, které nabízejí sdílená auta nebo sdílená kola.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související