Budvar potvrdil úspěch v Portugalsku

9. květen 2003

Portugalský patentový úřad vyhověl námitkám Budějovického Budvaru k přihláškám ochranných známek americké společnosti Anheuser-Busch (AB) Budweiser a Budweiser King of Beers.

Přihlédl přitom k rozhodnutí Nejvyššího soudu z roku 2000, který tehdy registraci ochranných známek AB v Portugalsku zamítl. Spor o právo označovat své výrobky známkou Budweiser začal v Portugalsku již v roce 1996. Žalobu AB proti Budvaru v poslední době zamítl také soud v Litvě.

"Jsme potěšeni, že soudy potvrdily naše historické právo k ochranné známce Budweiser, které se váže k místu původu našeho piva, Českým Budějovicím - Budweis," uvedl v tiskové zprávě ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček. Americký pivovar žádal soud v Litvě, aby zrušil rozhodnutí patentového úřadu, který zamítl registraci známek Budweiser společnosti AB. V Litvě rozhodl odvolací soud ve prospěch Budvaru už koncem roku 1999. Představitelé amerického pivovaru tvrdí, že Budvar nemá na značku Budweiser právo, protože AB ji začal používat 19 let předtím, než byl českobudějovický pivovar založen. Budvar je pokračovatelem Českého akciového pivovaru, který vznikl v roce 1895, ale ve městě se pivo vaří od jeho založení ve 13. století. "Velká řada soudů uznává naše pivo Budweiser Budvar jako pokračovatele více než sedmisetleté tradice originálního piva z Českých Budějovic - Budweiser Bier, jehož recept i jméno se snažily v upravené podobě používat některé americké pivovary teprve na konci 19. století," řekl ke známkoprávním sporům Boček.

Budějovický Budvar má zaregistrováno na 380 ochranných známek ve více než 100 zemích světa. Obchodní pozice a práva k ochranným známkám nyní brání před útoky AB ve více než 40 soudních sporech a dalších více než 40 správních řízeních před patentovými úřady. V některých zemích, kde soud Budvaru zakázal používání značky Budweiser, prodává Budvar pivo pod označením Budějovický Budvar. Tímto způsobem postupuje například ve Španělsku a ve Švédsku.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio