Budějovičtí hokejisté udrželi šanci na postup

4. březen 2005

Šance hokejistů Českých Budějovic na postup do extraligy stále žije.

Jihočeši vyhráli čtvrté dramatické utkání semifinále play off první ligy nad Chomutovem 3:2 v prodloužení, rozhodující gól vstřelil v 65. minutě Petr Havelka. V úvodu zápasu to přitom na takové drama nevypadalo. Českobudějovičtí v první třetině na ledě dominovali a zásluhou Hřebejka a Martínka si také vypracovali dvoubrankové vedení. Od druhého dějství se však obraz hry dramaticky změnil. Domácí dostali soupeře pod tlak, který umocnila série přesilových her. V jedné z nich, dokonce dvojnásobné, se jim také podařilo snížit. V té chvíli již v sestavě Jihočechů chyběly dvě posily ze zámoří obránce Ference a útočník Prospal, který pouze v civilu sledoval, jak jeho spoluhráči ve třetí dvacetiminutovce přišli i o nejtěsnější náskok. A opět to bylo při hře pěti proti třem. Gólmana Cháberu, který zaskakuje za nemocného Turka, překonal tečovanou střelou Mikšovic. Potřetí v sérii se tak muselo prodlužovat. Severočeši hráli mnohem aktivněji než o den dříve, ale podruhé se jim uspět nepodařilo. V 65. minutě překonal Horčičku Havelka a vynutil si rozhodující pátý zápas, který se uskuteční v sobotu v Českých Budějovicích.

Výsledek: Chomutov - České Budějovice 2:3 v prodl. (0:2, 1:0, 1:0 - 0:1). Branky: 34. Koláček, 53. Mikšovic - 8. Hřebejk, 12. Martínek, 65. Havelka. Rozhodčí: Vlček, Hodek - Koskuba, Kebrle. Vyloučení: 10:9, navíc Šimánek, Dvořák (oba Budějovice) 10 min. Využití: 2:1. Diváci: 6300. Stav série: 2:2.

Českobudějovickým po zápase spadl velký kámen ze srdce. Prohra ve čtvrtém zápase by se pro ně totiž rovnala hokejové tragédii. "Byli jsme pod tlakem. Utkání bylo pro nás úplně jiné než včera a štěstíčko se přiklonilo k nám," oddechl si kouč Jihočechů Josef Jandač. Hosté přitom měli v úvodní třetině více ze hry a vypadalo to, že směřují k bezproblémové výhře. V druhé části se ale i vinou častého vylučování dostali pod tlak Chomutova. "Problémem je, že tady píská každá dvojice rozhodčích jinak a hráči nevědí, co mají hrát. To se netýká jen nás, ale i soupeře. My jsme dostali oba góly v dlouhých přesilovkách ve třech. Proti tomu se špatně hraje," poukázal Jandač na jeden z hlavních důvodů, proč Severočeši dokázali zápas dovést do prodloužení. Budějovicím na náladě nepřidaly ani zdravotní problémy. "Dohrávali jsme s torzem hráčů. Máme marodku, do toho dnes odešli tři čtyři hráči a někteří dohrávali se sebezapřením," řekl Jandač. Už v druhé třetině museli ze hry odstoupit nejproduktivnější hráč týmu i celé soutěže Václav Prospal a kanadský obránce Andrew Ference. "Celá hra se rozbila a prakticky půl zápasu jsem točil dvě pětky," uvedl trenér. I přesto vše musel Jandač přiznat, že takový odpor od Chomutova před začátkem série nečekal. "Úporná obrana na hraně, kdy rozhoduje, jak to posoudí rozhodčí, nás trochu zaskočila," přiznal trenér, který vyřazovací boje první ligy zažil i s Libercem. Před třemi lety s ním postoupil do extraligy. Stejný cíl má i nyní. Nejprve však musejí Budějovice vyřadit Chomutov, poté by je čekalo Ústí nad Labem a v případě úspěchu baráž proti Jihlavě. "Dnes jsme udělali první krok, abychom otočili sérii. Ve všech třech zápasech jsme byli lepší, ale soupeř vytěžil z minima maximum. Měli jsme nůž na krku, který jsme sundali. V sobotu nás ale čeká další těžký zápas," dodal Jandač.

Chomutovští byli po čtvrtečním utkání hodně zklamaní, cítili totiž, že se mohli postarat o největší prvoligovou senzaci posledních let. "Myslím si, že po celý zápas jsme byli lepší. I když jsme první třetinu prohráli, měli jsme dost šancí na vstřelení gólů už v ní," řekl asistent trenéra Vladimír Petrovka. Nyní se podle něj musí tým zvednout hlavně psychicky. "Všichni už před sebou viděli možné volno a odpočinek. Kluci si ale věří, že mohou uspět i v Budějovicích. Vždyť jsme tam už jednou vyhráli," připomněl Petrovka druhý zápas série.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio