Budějovice vybírají lokality pro bytovou výstavbu

13. září 2004

České Budějovice nechaly vyhodnotit 12 lokalit, které jsou podle územního plánu města určeny k bytové výstavbě.

Studie by podle náměstka primátora Juraje Thomy měla zjednodušit vyhledávání podkladů pro rozhodování investorů a je součástí aktivnějšího přístupu města k rozvoji jednotlivých lokalit.

"Ta studie srovnává lokality do zhruba čtyř základních kategorií podle toho, jak jsou vyřešeny majetkové vztahy, jak jsou investorsky připraveny a jak reálné je časové naplnění těch jednotlivých kroků," řekl Thoma. Na celém území by podle něj mohlo vzniknout 8370 menších a středně velkých bytových jednotek. "My máme v úmyslu v té první skupině, která zahrnuje čtyři základní lokality, jít velmi rychle ven s vyhlášením výběrového řízení na dlouhodobé pronájmy, eventuelně prodeje...," řekl Thoma. Tato skupina zahrnuje například i lokalitu přímo v centru města na Mariánském náměstí. Podle Thomy by se investorsko-architektonická soutěž na zástavbu náměstí měla uskutečnit nejpozději v první polovině příštího roku. Studie se mimo jiné zabývala i vyhodnocením čtyř lokalit v Suchém Vrbném a areálu bývalých kasáren ve Čtyřech Dvorech.

Do budoucna lze podle statistických odhadů očekávat, že ve městě může být ročně poptávka po 970 bytech. Předpokládá se, že počet bytů v rodinných domech bude představovat zhruba polovinu. Na zbylou polovinu bytů by lidé ze zhruba 55 procent hledali hypotéku a zbytek by tvořilo nájemní bydlení.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio