Budějovice budou mít vyrovnaný rozpočet

20. prosinec 2004

Českobudějovičtí zastupitelé schválili vyrovnaný rozpočet, který počítá s příjmy i výdaji ve výši téměř 1,42 miliardy korun.

Ve srovnání s letošním rozpočtem jsou příjmy i výdaje vyšší o necelých 18,7 milionu korun. "Více než 65 procent příjmů tvoří daňové příjmy, které oproti letošnímu roku počítají s devítiprocentním navýšením. Toto navýšení je oproti státnímu rozpočtu (na rok 2005) vlastně koncipováno velmi střízlivě, ale i tak je to potěšitelné," řekl ČTK náměstek českobudějovického primátora Tomáš Kubín (ODS). Ostatní položky jsou podle něj zhruba stejné jako v rozpočtu na letošní rok. "Významná změna je pouze ve struktuře výdajů. Příčinou je přenesení některých činností z příspěvkové organizace Veřejné služby na cizí subjekty, takže se zvyšují běžné výdaje správy veřejných statků města," dodal Kubín. Nemalá část diskuse zastupitelů patřila výši příspěvku města v roli zřizovatele na provoz Jihočeského divadla. Při přípravě návrhu rozpočtu byl původní požadavek divadla seškrtán ze 76 milionů na 61 milionů korun. Tato částka by podle vedení divadla nestačila a zřejmě by ohrozila existenci některého ze čtyř souborů. Zastupitelé schválili zvýšení příspěvku o pět milionů korun. "S tímto příspěvkem, i když je nižší, než jsme deklarovali, divadlo může, když se zase podaří získat peníze od ministerstva kultury na podporu regionálních divadel, žít dál," řekl ČTK ředitel Jihočeského divadla Jiří Šesták.

Českobudějovičtí zastupitelé hodlají jednat s Jihočeským krajem o jeho podílu na provozu Jihočeského divadla. Zhruba 40 procent jeho produkce, jak zaznělo v diskusi, je totiž určeno mimobudějovickým divákům. Schválený rozpočet kraje ale s penězi pro Jihočeské divadlo nepočítá.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio