Bronzové holínky od bláta obsypané vltavíny, tak vypadá první vltavínová socha na světě

7. květen 2022 05:00

Jako poctu všem geologům a sběratelům těchto slavných zelených kamenů ji vytvořil česko-rakouský sochař Robert Jelínek.

Jmenují se po řece Vltavě a mají průsvitnou zelenou barvu. Když zaprší, můžete na jihočeských polích spatřit spoustu lidí, kteří chodí křížem krážem a hledají vltavíny. Tenhle český drahý kámen obestřený tajemstvím má teď svoji první sochu s názvem Na zelené vlně. Od soboty ji uvidíte v Týně nad Vltavou, kde bude součástí stálé expozice v městském muzeu.

„Je to model gumových holínek, na nich lpí bahno a čtrnáct krásných vltavínů,“ vysvětluje 52letý Robert Jelínek, který emigroval na konci 80. let do Německa.

Nápad na sochu dostal sochař ve chvíli, kdy se vrátil z pole, kde se také porozhlížel po vltavínech. I když často bývají vidět v hlíně omyté deštěm, nic nenašel. Dokonce i prohledával bahno nabalené na svých botách, zdali mu na nich nějaký vltavín neulpěl.

Představení sochy je součástí celodenní sobotní akce v Sokolovně Týně nad Vltavou. V tamní sokolovně jsou pro návštěvníky připraveny přednášky, promítání filmu Zloději zelených koní, beseda se spisovatelem Jiřím Hájíčkem i burza vltavínů.

Celou reportáž včetně popisu vzniku sochy natočenou Petrem Kubátem si poslechněte online.

autor: Petr Kubát
Spustit audio