Brisk získává obchody i díky offsetům

7. červenec 2005

Společnost Brisk Tábor, přední světový výrobce zapalovacích a žhavicích svíček, získala díky offsetům švédského Gripenu zakázku na dodávku svíček do Nigérie.

Od loňského května již firma vyvezla zhruba milion kusů svíček za bezmála 20 milionů korun. ČTK to řekl generální ředitel Brisku Mojmír Čapka. Kontrakt má táborský výrobce do roku 2014 a hodnota dodávek dosáhne podle Čapky minimálně tři miliony dolarů (asi 75 milionů korun). "Je to vůbec poprvé, co díky tomuto programu dodáváme do Nigérie. Naše výrobky již od nás odebírají například v Egyptě, Senegalu či Gabunu," uvedl Čapka. Zisk společnosti klesl loni kvůli klesajícímu kurzu dolaru z 24 milionů na 602.000 korun. Tržby přitom vzrostly o 26 procent na 832 milionů korun. "Ceny pro začátek byly podprůměrné. Teď se mění sortiment a obchod by nyní měl být výhodnější pro obě strany," podotkl Čapka. Podle něj se dá očekávat, že nigerijští odběratelé budou mít tendenci dodávat svíčky i do okolních zemí.

Zpětné investice Gripenu do české ekonomiky mají díky offsetovému programu za pronájem 14 letounů dosáhnout do roku 2014 celkem 25 miliard korun. Program byl spuštěn v roce 2002 a nyní je do něj v ČR zapojeno 13 firem. Hodnota offsetů byla na konci loňského roku 4,2 miliardy korun, což je 16,5 procenta celkového offsetového závazku.

Do offsetového programu Gripen jsou kromě Brisku zapojeny například společnosti Jihlavan, Aliachem či Vítkovice Steel. Připraveno je dalších pět projektů, na kterých by se měly podílet tuzemské firmy Frencken Brno, Gama Group, MPH Medical Plastik, Job Air a Eaton Industries.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio