Brisk loni zvýšil tržby

13. červen 2003

Tržby táborské akciové společnosti Brisk, která je známá výrobou zapalovacích a žhavicích svíček, technické keramiky a snímačů, dosáhly loni 554 milionů korun a meziročně vzrostly o 11 procent.

Rozhodující vliv na zvýšení tržeb měl podle předsedy představenstva Mojmíra Čapky nárůst výroby zapalovacích a žhavicích svíček, který činil 31 procent.

Zatímco v roce 2001 společnost vykázala ztrátu více než 28 milionů korun, loni měla čistý zisk 13,5 milionu. Z výroční zprávy Brisku vyplývá, že stěžejní výrobkovou skupinou zůstávají zapalovací a žhavicí svíčky, které se loni na celkových tržbách podílely 85,3 procenta. Společnost rozvíjí také produkci snímačů hladin a otáček, které od ní odebírá Volkswagen a nově i Volvo. Brisk proto začal stavět novou halu na jejich výrobu. Podíl vývozu na tržbách firmy činil loni 80 procent, avšak exportní závislost a posilující koruna způsobily Brisku potíže. Ohrožení plánu hospodaření se podařilo odvrátit rychlým nárůstem vývozu ve druhé polovině loňského roku a zajištěním kurzu koruny na derivátovém trhu.

Základní kapitál Brisku je 148,578 milionu korun a jeho rozhodujícími akcionáři jsou společnosti C.B.D. a Brital, které dohromady ovládají přes 80 procent akcií. Brisk je stoprocentním vlastníkem s.r.o. Sklářský ústav Hradec Králové a s.r.o. Brita Trade, která vyvíjí a připravuje výrobu speciálních skel. Do jeho skupiny patří ještě dceřiná společnost v ruském Ozersku, která vyrábí zapalovací svíčky.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio