Bosé karmelitky si budují nový klášter v Drastech. Mezi modlitbami jezdí traktorem nebo montují skříňky do kuchyně

12. březen 2024

Komunita bosých karmelitek Řádu nejblahoslavenější Panny Marie z hory Karmel obvykle žije uzavřená před světem v tichu a klidu. Dokonce i nákupy si obstarávají přes internet. Řeholnice se před časem rozhodly opustit rušné Hradčany a z velké části vlastními silami přestavují zpustlý objekt v Drastech u Prahy. Život na stavbě před ně staví nečekané výzvy.

Řád byl založen v průběhu 12. století na hoře Karmel v Izraeli a reformován svatou Terezií z Avily v 16. století ve Španělsku. Řeholnice původně chodily skutečně bosé, ale jak se řád šířil do míst, kde bývají drsnější zimy, přizpůsobila se i pravidla, a tak sestra Marie může obout pevné boty, které se dobře hodí na stavbu.

Stavba kláštera řeholnicím přináší nečekané situace

Bosé karmelitky vstávají před půl šestou ráno a den začínají tichou modlitbou. Představa o tom, že celý den prožijí v tichu a rozjímání, ale rychle bere za své. Práce je v Drastech opravdu hodně. Karmelitky se za běžných okolností věnují práci na zahradě nebo výrobě uměleckých předmětů, keramiky a zdobení svíček, které potom prodávají. V omezené míře se tomu podle sestry Marie věnují i teď, i když je v současné době zaměstnává hlavně stavba a terénní úpravy na pozemku kolem kláštera. Až bude vše hotové, klauzura se uzavře a sestry se s veřejností nebo s rodinou budou stýkat pouze v prostorách, kde teď dělníci dokončují omítky.

Sestry se na stavbě aktivně podílejí

Stavba řádovým sestrám přináší nečekané výzvy. Sestra Marie se proplétá mezi zedníky a obkladači, kteří pracují na dokončení chodby kolem rajského dvora. Všude hluk, chaos, prach a z rádia dělníků zní hlasitá moderní hudba, kterou by člověk v klášteře nečekal. Řádové sestry se na stavbě aktivně podílejí, a tak se naučily pracovat s křovinořezem, nakladačem a dokonce po dvoře jezdí i traktorem. I když jim hodně pomáhají dobrovolníci, nebojí se vzít do ruky akumulátorovou vrtačku a smontovat část kuchyňské linky.

V Drastech vzniká nový klášter

Bosé karmelitky původně žily na pražských Hradčanech. V roce 2018 řád odkoupil od Vyšehradské kapituly zchátralou zemědělskou usedlost v Drastech na Praze – východ. Klášter s kostelem na Hradčanském náměstí řeholnice předaly bosým karmelitánům a na začátku roku 2020 se přestěhovaly do provizorního bydlení v jedné z budov v Drastech. Přestavba usedlosti probíhá v několika etapách. Klášter by měl být hotový letos kolem Velikonoc. Zedníci právě dokončují cely, kam se sestry přestěhují. Kaple bude dokončena asi o měsíc později. V plánu jsou ještě terénní úpravy, vydláždění dvora a oprava domku u brány. Dokončení stavby záleží hlavně na financích.

Klášterní areál v Drastech by měl sloužit i veřejnosti, ať už v podobě pobytů, duchovních programů nebo pravidelných bohoslužeb.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.