Bosch má v Budějovicích nové vývojové centrum

20. září 2005

Německý koncern Robert Bosch, jeden z největších výrobců automobilové techniky, v pondělí v areálu svého budějovického závodu otevřel vývojové a inovační centrum.

Do výstavby investoval 130 milionů korun. Bosch by měl v novém centru zaměstnat až 200 lidí, většina z nich už ale u firmy pracuje. Novinářům to řekl výrobní ředitel Bertram Hoffmann. Přímo v areálu závodu vyrostla hala na výrobu prototypů pro nové programy a vývojové projekty, jež se týkají nových automobilových komponentů. Do nově vybudovaného centra přejde všech 130 zaměstnanců již existujícího vývojového oddělení. Na další pozice Bosch přijme dalších 70 vysoce kvalifikovaných odborníků. Součástky bude vyrábět několik závodů firmy včetně budějovického. Většina produkce bude směřována do zahraničí.

Podstatnou roli při rozhodování firmy sehrál podle Hoffmanna vstup České republiky do Evropské unie a systém státní podpory pro technologická centra. Robert Bosch je jedním z největších zaměstnavatelů v regionu. Firma zaměstnává zhruba 2000 zaměstnanců. V Českých Budějovicích vyrábí především palivová čerpadla, sací moduly, plynové pedály či kabely. Loni společnost vytvořila obrat přes deset miliard korun. Kolem 90 milionů korun investuje v letošním roce do testů nových systémů. Robert Bosch zaměstnává v 50 zemích světa více než 230.000 lidí. Firma je jednou z největších ve výrobě automobilové techniky. Společnost Robert Bosch České Budějovice byla založena v roce 1992 a vyrábí komponenty automobilové techniky například pro automobilky Audi, BMW, Alfa Romeo, Fiat, Hyundai či Volvo.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio