Bohumil Hrabal zážitky z vězení promítl do své literární tvorby a zůstal věrný své oblíbené hospodě

Bohumil Hrabal se narodil 28. března 1914 v Židenicích, dnešní části Brna. Dětství a dospívání však vzhledem k profesi svého otce prožil v pivovarech v Polné a v Nymburce.

Vystudoval gymnázium a v roce 1935 začal v Praze pracovat jako úředník. Když ho o pět let později propustili, živil se jako dělník. Za války, v roce 1943, byl nasazen na nucené práce v německé továrně na výrobu leteckých motorů.

Na počátku 50. let ho za údajnou protistátní činnost uvěznili a tři roky pracoval jako vězeň v továrně. Všechny tyto zážitky později promítl do svého literárního díla, kterému se po propuštění na svobodu začal věnovat.

Skřivánci na niti, Perličky na dně nebo Něžný barbar, to je jen několik titulů z rozsáhlé tvorby Bohumila Hrabala. Hrabalův styl je charakteristický svou lehkostí popisující těžké časy, fantazií a prvky absurdního humoru.

Jeho romány, povídky a novely si oblíbil filmový režisér Jiří Menzel a natočil podle nich oblíbené snímky Ostře sledované vlaky, Postřižiny nebo Obsluhoval jsem Anglického krále. Sláva Hrabalovi však do hlavy nestoupla, dál chodil do své oblíbené hospody U zlatého tygra a nerozhodila ho ani návštěva amerického prezidenta Billa Clintona, se kterým si tam v roce 1994 dal pivo.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.