Bezinfekčnost: Pro návštěvu domova seniorů platí mírnější podmínky, než do baru. Vedení domovů to kritizuje, ministerstvo zvažuje úpravu

8. listopad 2021, aktualizováno

Chystáte se na návštěvu do domova pro seniory? Pak vám stačí starší test na koronavirus, než jaký potřebujete, když jdete do restaurace na oběd. To může podle vedení domovů ohrozit zdraví jejich klientů. Ministerstvo zdravotnictví už proto zvažuje úpravu pravidel.

Aktualizace 8. listopadu 2021:

Podle vyjádření ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha za ANO z 5. listopadu 2021, se pravidla pro návštěvy domovů pro seniory a jiných sociálních zařízení změní.

„Pokud půjdete do domovů pro seniory nebo jiných sociálních služeb, tak od 22. listopadu (2021) platí, že PCR test nesmí být starší než 72 hodin a antigenní test 24 hod. Již nyní přitom platí, že po celou dobu musíte mít ochranu dýchacích cest,“ řekl Vojtěch.

Testování zaměstnanců v těchto zařízeních jednou týdně, které je pro neočkované povinné, se změny podle ministerstva nedotknou. Jejich testy mají dál hradit zdravotní pojišťovny.

*****

Od 1. listopadu platí v Česku zpřísněná pravidla pro návštěvu restaurací. Neočkovaní hosté musí prokázat bezinfekčnost. Například PCR testem starým maximálně 72 hodin, případně antigenním testem, který absolvovali nejpozději před 24 hodinami.

Do restaurace můžu jen s antigenním testem, který není starší 24 hodin, ale sem může přijít kdokoliv, kdo má antigen 72 hodin a, nedej bože, kdo má dokonce PCR 7 dní
Jan Gabriel, ředitel domova seniorů

V domovech seniorů ale pro návštěvy tato pravidla neplatí a délka platnosti testů se nezměnila. Kritizuje to vedení domovů v Libereckém kraji. Tam sice nyní platí zákaz návštěv, netýká se ale všech klientů.

Zákaz návštěv zatím potrvá v domě seniorů v Libereckém Františkově přibližně do poloviny listopadu. Podle předsedy Liberecké organizace Asociace poskytovatelů sociálních služeb a zároveň ředitele domu seniorů v Liberci Františkově Jana Gabriela existují pro návštěvy výjimky zhoršeným zdravotním stavu.

„Pouštíme ty, kteří mají své blízké v poměrně zhoršeném zdravotním stavu, případně jsou to lidé, kteří trpí nějakou demencí a jsou závislí na těch svých příbuzných, pouštíme také návštěvy za klienty, kteří jsou v terminálním stadiu,“ vysvětlil.

Pro návštěvy domova seniorů platí benevolentnější pravidla, než když zajdete třeba na oběd do restaurace. „Do restaurace můžu jen s antigenním testem, který není starší 24 hodin, ale sem může přijít kdokoliv, kdo má antigen 72 hodin a nedej bože kdo má dokonce PCR 7 dní,“ diví se Jan Gabriel.

Ministerstvo zdravotnictví a úpravy opatření platnosti testu pro návštěvu sociálních zařízení uvažuje. Podle písemného vyjádření pro Český rozhlas, které zaslalo tiskové oddělení ministerstva, bližší informace momentálně nemůžou sdělit.

„Do sociálních služeb, za tou nejohroženější skupinou, mě pustí prakticky kdykoliv, to mně přijde, že je něco špatně,“ komentuje situaci Jan Gabriel.

Čtěte také

Proočkovanost je v domě seniorů Františkov zhruba 88 %, jak klientů, tak zaměstnanců. Neočkované pak testují nad rámec toho, co hradí pojišťovna.
„My můžeme testovat neočkované jednou za 7 dní, protože to nám hradí pojišťovna. Tak my u nás testujeme každý třetí den, protože chceme zajistit to, abychom případně odhalili tu nemoc co nejdříve,“ popisuje ředitel zařízení Jan Gabriel. 
Za testování navíc platí Domov seniorů přibližně 14 tisíc měsíčně.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související