Liberecký domov pro seniory na Františkově začne používat rychlotesty na nový koronavirus

23. říjen 2020 14:37

V domově pro seniory v libereckém Františkově, ve kterém se před čtrnácti dny objevil nový koronavirus, nakoupili nové vybavení pro boj s případnou další nákazou. Budou si umět sami dezinfikovat místnosti, čistit vzduch v budově i provádět preventivní testy na nový koronavirus.

„Je to testování z nosohltanu. Díky 95% úspěšnosti a přístroji, který vydává nějaké potvrzení, jsme schopni toho klienta následně odeslat na hygienu. Chceme otestovat i zaměstnance, kteří budou mít jakékoliv problémy, popřípadě jejich rodiny,“ přiblížil ředitel domova Jan Gabriel.

V domově pro seniory v libereckém Františkově nakoupili vybavení za 3,5 milionu. Mezi nimi jsou virucidní lampy, které zabíjí viry

Přístroj, který ukáže výsledek testu zhruba za půl hodiny, stál včetně 400 testovacích sad 180 000 korun. Vedení domova ho začne používat od listopadu. Chtějí ho také půjčovat dalším poskytovatelům sociálních služeb v kraji.

„Nakoupili jsme 6 kusů virucidních lamp, které můžeme dát na jednotlivá oddělení, ať zabíjí viry. Zároveň jsme nakoupili oxygenerátory, abychom si byli schopni vyčistit prostory, kde se nacházeli klienti, kteří byli pozitivní,“ doplnil Jan Gabriel.

Největší domov pro seniory v kraji, ve kterém žije 200 klientů, nakoupil i další vybavení. Například ochranné obleky a dezinfekci, nebo speciální matrace proti proleženinám a polohovací pomůcky.

Před čtrnácti dny se v domově pro seniory v libereckém Františkově objevila nákaza. Čtyři lidé jsou stále v nemocnici, pět jich je v karanténě

Veškeré nové vybavení stálo Domova pro seniory v Liberci na Františkově zhruba 3,5 milionu korun. Ředitel Jan Gabriel doufá, že na ně získají peníze z programu Ministerstva práce a sociálních věcí a od Libereckého kraje, který je zřizovatelem domova.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Související