Až pětině párů se nedaří počít. Obecně jsou tři možnosti řešení, říká lékař

V pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka hovořil gynekolog Ondřej Malchar z Fakultní nemocnice Olomouc o důvodech neplodnosti, možnostech jejího řešení, ale i o dárcovství.

"Přibližně patnácti až dvaceti procentům párů se v zemích vyspělého světa nedaří počít," říká v úvodu rozhovoru na rozhlasové Pohovce gynekolog Ondřej Malchar z Porodnicko-gynekologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc. Jak dál uvádí, muži i ženy na tom mají zhruba stejný podíl, až v pětině případů je problém dokonce na straně obou z páru. Faktory proč tomu tak je jsou však pochopitelně v závislosti na pohlaví velmi odlišné.

Čtěte také

U žen bývá nejčastější příčinou neplodnosti porucha ovulace, kdy žena neuvolňuje vajíčko z vaječníku. K oplození tak dojít nemůže, neboť vajíčko ani neprojde vejcovodem, kde by se za normálních okolností mělo spojit se spermií. Párům s tímto problémem je však zároveň poměrně snadné pomoci.

Důležitým prvkem je také věk ženy. Zhruba do 35. roku života není žena v zásadě ohrožena sníženou kvalitou vajíček, což se však v dalším pětiletí zásadně změní a po 39. roku už kvalita klesá velmi strmě. V tomhle věku je tedy dle doktora Ondřeje Malchara na místě vyhledat pomoc gynekologa a poradit se s ním o dalším postupu.

Obecně jsou tři možnosti řešení. Tou první je časovaný pohlavní styk. „Umíme říct páru, kdy má mít pohlavní styk, aby trefil okno, kdy je žena plodná. Z celého měsíce je to zhruba jen 24 hodin po ovulaci. Spermie však v ženě žijí průměrně tři dny, takže to okno je přibližně tři dny před ovulací a den po ní,” vysvětluje Malchar.

Ideální je výše zmíněná metoda třeba pro mladé ženy s poruchou ovulace, kdy doktoři pomocí léků mohou zajistit dozrání vajíčka a jeho uvolnění. Partneři díky tomu mohou počít zcela přirozenou cestou.

Další možností je inseminace. „Partner nám dá vzoreček spermií, my je zpracujeme a vlastně je aplikujeme ženě přímo do dělohy, tedy nikoli do pochvy jako normálně, ale přes hrdlo děložní,” popisuje doktor z porodnicko-gynekologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc.

A třetí metoda? „Mimotělní oplodnění, to IVF, jak je známo třeba z médií. Tam už musíme nastimulovat pacientku většinou pomocí injekcí,” upozorňuje Malchar. Tato metoda funguje na tom, že žena má každý měsíc nachystán určitý počet vajíček, z nichž příroda vždy vybere jedno nejschopnější. Lékaři se tak snaží zachytit a odebrat ženě v krátké narkóze všechny, laboratorně je spojit se spermiemi partnera a z nějakého vznikne zárodek.

Co ovlivňuje mužskou neplodnost? Proč se nedá s neplodností pomoct všem párům? Co musí splnit potenciální dárkyně vajíček a dárce spermatu? Jaké jsou šance na úspěch a jaký je vůbec průběh umělého oplození? Doktora Ondřeje Malchara se ptal v pořadu Na pohovce Jožka Kubáník.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související