Astronomové z Kleti patří mezi nejúspěšnější objevitele planet na světě

22. únor 2013

Počet potvrzených objevů planetek z jihočeské Observatoře Kleť dosáhl na začátku letošního roku tisícovky. Astronomové z Kleti se zařadili mezi dvacítku nejúspěšnějších hledačů planetek na světě.

Jihočeši se tak v této astronomické disciplíně stali nejúspěšnějšími českými objeviteli, druzí v Evropě a třiadvacátí na světě.

První planetka byla na Observatoři Kleť objevena v roce 1977. Do roku 1991 jich však přibylo jen 139. Většina dosud potvrzených objevů přibyla až za současného vedení hvězdárny pod taktovkou Jany Tiché.

Nejúspěšnějším jihočeským objevitelem je její manžel Miloš Tichý, který byl i u počátků této vědecké činnosti. Doposud objevil 512 planetek. Jana i Miloš Tichých mají už každý svojí planetku. Ne že by je vlastnili. Jejich kolegové je poctili tím, že po nich dvě pojmenovali.

Snímek středu Velké mlhoviny M42 v souhvězdí Orion byl pořízen 5. listopadu 1996 z Observatoře Kleť

Astronomové na jihočeské Observatoři Kleť se v posledních letech věnují především sledování asteroidů a komet s neobvyklými typy drah. Objevy dosud neznámých planetek na snímcích vybraných polí hvězdné oblohy jsou vlastně bonusem tohoto základního programu.

Na očíslování čeká několik stovek dalších planetek, které byly poprvé zazanamenány v kleťské observatoři. Je tedy jasné, že tou tisícovkou rozhodně jihočeští astronomové nekončí.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.