Advent v rozhlase obohatila folklorní legenda BROLN

12. prosinec 2013

Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů (BROLN) s primášem Františkem Černým zahrál a zazpíval ve Studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice 11. prosince tradiční moravskou, slovenskou i českou lidovou hudbu.

BROLN vznikl v roce 1952 pro potřeby vysílání Československého rozhlasu. Jeho zakladatelem, prvním uměleckým vedoucím a dramaturgem byl Jaroslav Jurášek. Složení orchestru vychází z tradičních lidových muzik. Základem jsou smyčce, cimbály, klarinety a k nim se přidávají charakteristické lidové nástroje jako dudy, píšťaly, grumle, tárogató a další. Od roku 2006 je uměleckým vedoucím BROLNu primáš a zpěvák František Černý.

Repertoár a zvuk orchestru se částečně proměňoval podle dramaturgů a uměleckých vedoucích. Nejvýrazněji jej ovlivnili primáši a umělečtí vedoucí Bohdan Warchal, Bohumil Smejkal a Jindřich Hovorka. BROLN se jako profesionální orchestr prezentoval kromě rozhlasových nahrávek řadou koncertů, často tematicky zaměřených, zahraničních zájezdů (včetně USA, Kanady, Vietnamu, Číny, Koreje a Mongolska) i dlouhodobých rozhlasových a koncertních cyklů (např. „Děti a píseň“ a „Na pěknú notečku“) a také celou řadou hudebních nosičů.

Za dobu existence s BROLNem spolupracovalo více než 60 autorů hudebních úprav. Z nejvýznamnějších jmenujme Františka Dobrovolného, Jaroslava Jakubíčka, Emanuela Kuksu, Jaromíra Nečase a Radoslava Zapletala. Základní koncepce činnosti vycházela rovněž ze spolupráce s desítkami nejvýraznějších zpěváků a instrumentalistů z různých regionů: Jožkou Severinem, Boženkou Šebetovskou, Jožkou Černým, Jarmilou Šulákovou, Vlastou Grycovou, bratry Dušanem a Lubošem Holými, Máriou Mačoškovou, Milanem Križem, Lubomírem Málkem, Jánem Gašparem Hriskem, Martinem Hrbáčem a dalšími.

V současnosti se orchestr zabývá převážně koncertní činností. Přesto má na svém kontě i šest hudebních nosičů a mnoho rozhlasových a televizních pořadů. Nejvýznamnějším současným autorem hudebních úprav je člen orchestru kontrabasista Pavel Trkan. Pokračuje i tradiční spolupráce s regionálními zpěváky a instrumentalisty doplněnými výraznými osobnostmi střední generace Ludmilou Malhockou, Alešem Smutným, Magdalenou Múčkovou a vedle nich i talenty posledních let Klárou Obručovou, Kamilou Šošovičkovou, Michalem Marholdem a dalšími.

autor: Miroslav Tichák
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka