Absolventi bez práce zvýšili nezaměstnanost

10. srpen 2004

Nezaměstnanost v Jihočeském kraji po červnovém poklesu opět vzrostla. Její míra se zde v červenci zvedla o 0,2 procentního bodu na 6,6 procenta.

Bez práce v kraji bylo 20.960 lidí, tedy o 634 více než v červnu. O růst se postarali především absolventi škol, kteří se začali hlásit na pracovních úřadech. "Jejich uplatnění je ale velmi složité. Sami práci najdou jen ti nejlepší," řekl ČTK ředitel Úřadu práce v Českých Budějovicích Ivan Loukota.

"Je třeba, aby uměli jazyky a minimálně obsluhovat počítače. Rozhodně ale všichni sami práci nenajdou," upozornil na těžkou situaci absolventů. Podle něj se při hledání uplatnění osvědčuje podpora ze strany státu. Nejvíce vzrostla nezaměstnanost na Písecku, kde se projevilo ukončení činnosti písecké vojenské posádky. Na konci července zde bylo bez práce 7,8 procenta lidí. Jediný pokles o desetinu procenta zaznamenal úřad práce na Českokrumlovsku, které mělo v červnu s devíti procenty v rámci kraje nejvyšší nezaměstnanost. Podle Loukoty se podařilo pomocí sezonních prací uplatnit více lidí, než se do evidence za červenec přihlásilo. Jindřichohradecko hlásilo 7,1 procenta, Prachaticko 6,7 procenta a Táborsko 6,3 procenta. Dobrou zprávou pro uchazeče je nárůst počtu volných míst. Zatímco v červnu jich úřady práce evidovaly 2751, v červenci jich 113 přibylo. Ministerstvo práce a sociálních věcí zveřejňuje od nynějška statistiky podle nové metodiky, kterou využívá většina zemí Evropské unie. Podle Loukoty je tato statistika přesnější, protože mezi uchazeče nezařazuje například dlouhodobě nemocné, vězně či lidi v rekvalifikačních kurzech. Naopak zohledňuje cizince pracující v České republice. Podle této statistiky činila červencová nezaměstnanost na jihu Čech 5,9 procenta.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio