AAC vyplatí dividendy

29. květen 2003

Mateřská společnost českobudějovického počítačového holdingu AAC bude podruhé v historii vyplácet dividendu. Z loňského zisku 61,264 milionu korun bude na dividendy určeno přes 32 milionů, takže akcionáři získají na jednu akcii 91 korun.

ČTK to řekl mluvčí AAC Petr Samec. V roce 2001 měla společnost zisk 35,3 milionu a vyplatila z něj na dividendách 6,8 milionu korun, tedy 18 korun na akcii.

V pondělí schválila mimořádná valná hromada AAC konsolidovanou účetní závěrku za rok 2002. Z ní vyplývá, že konsolidované tržby dceřiných společností holdingu, které působí v ČR, na Slovensku a v Rumunsku, dosáhly 7,253 miliardy korun a meziročně vzrostly o pět procent. Akcionáři rozhodli také o změně stanov, která znamená zvýšení počtu členů představenstva ze sedmi na deset. Členy představenstva bude nadále jmenovat dozorčí rada.

AAC je investiční holdingovou společností se zahraniční majetkovou účastí, která se prostřednictvím svých dcer profiluje jako přední distributor na trhu výpočetní a kancelářské techniky, elektroniky a telekomunikací, vývoje a distribuce CAD software. Hlavní aktivitou holdingu je budování skupiny obchodních společností, kterou mj. tvoří firmy ProCA, LIBRA Electronics, Xanadu (dříve CAD Studio), LIBRA Electronics Slovakia (dříve I.M.Computer), ProCA Slovakia a ProCA Romania.

V roce 2002 holding prodal celkem 82.479 počítačů vlastních značek Brave, Leo, Tesco, Libra a Monsoon. V ČR to bylo 62.453 počítačů a notebooků, což odpovídá tržnímu podílu asi 16 procent. Téměř 20 procent akcií AAC drží tchajwanská First International Computer (prostřednictvím First International Holding se sídlem v Holandsku). Přes 19 procent akcií vlastní zakladatel skupiny Ladislav Marek.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio