21. březen je mezinárodním dnem boje proti rasismu

21. březen 2012

Mezinárodní den za odstranění rasové diskriminace připadá na 21. března. Zájem státu o problematiku lidských práv však slábne a v boji proti rasismu se příliš neudělalo.

I to konstatuje aktuální zpráva o rasismu, kterou ve středu zveřejnil Český helsinský výbor. Zpráva se zabývá obdobím od března 2010 do března 2011. Upozorňuje na nedořešení problémů v sociálně vyloučených lokalitách, kterých přibylo, a varuje před posilování pravicových extremistických postojů včetně násilných trestných činů.

Zpráva také připomíná, že možnosti, jak se bránit proti diskriminaci, jsou u nás velmi nízké. Problém je v tom, že správně nastavené principy boje s rasismem se nedaří uplatňovat v praxi.

Český helsinský výbor dále volá po tom, aby policie a justice dosáhly odsouzení a potrestání agentur, které zaměstnance z ciziny pracovně vykořisťují. Místo migrantů by podle výboru měl stát více kontrolovat zaměstnavatele.

S cizinci se setkáváme v posledních letech už i v ordinacích a nemocnicích. V Českých Budějovicích jsme se v následující anketě ptali: Vadilo by vám, kdyby vás ošetřoval například Arab, Afričan nebo Vietnamec?

autoři: Pavlína Fendeková , luh
Spustit audio