Tenké srpky Měsíce na modrající obloze a dvě výrazné planety můžete pozorovat na obloze v červenci

2. červenec 2023

Teplé letní noci nabízejí příležitost pro příjemné pozorování vesmírných těles a jevů. Pokud navíc odcestujete na dovolenou dál od velkoměst, můžete zkoumat oblohu nezkaženou umělým osvětlením.

Astronomka Jana Tichá doporučuje zaměřit se třeba na Měsíc. „Ten bude třetího července v úplňku, desátého v poslední čtvrti, sedmnáctého v novu a pětadvacátého v první čtvrti. Mezi novem a první čtvrtí jsou vidět takové ty hezké tenké srpky večer na modrající obloze, to já mám hrozně ráda,“ líčí.

V první polovině července budou podle ní nad obzorem dvě výrazné planety. Venuše zazáří jako večernice večer nad západním obzorem a Mars se objeví také na večerní obloze nad západem.

„Další planety uvidíme až později v noci. Saturn se bude ukazovat po většinu noci kromě večera, Jupiter vyleze až nad ránem. Poslední okem viditelná planeta Merkur bude v červenci nepozorovatelná,“ dodává Jana Tichá.

Připomíná také, že v létě je planeta Země daleko dál od Slunce než v zimě. „Úplně nejdál bude letos šestého července, a to 152,1 milionů kilometrů. Na tom je názorně zřejmé, že roční období se neřídí tím, kdy jsme blíž ke Slunci, ale tou přikloněnou a odkloněnou u polokoulí,“ říká.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související