Český astronom Zdeněk Kopal byl jedním z expertů, kteří v Americe připravovali projekt Apollo

28. duben 2024

Nejvýznamnější český astronom Zdeněk Kopal okouzlil svět vědy už jako gymnazista. Pak studoval na Univerzitě Karlově, kde se věnoval nejen astronomii, ale také numerické matematice. Své znalosti zúročil a získal stipendium nejprve na univerzitě v anglickém Cambridge, posléze na americkém Harvardu.

„Cestou do Spojených států se dozvěděl o Mnichovské dohodě, takže se se svojí čerstvou novomanželkou rozhodl, že tam zatím zůstanou. Za druhé světové války působil Zdeněk Kopal v Americe méně jako astronom, ale více jako numerický matematik, své znalosti využíval pro aerodynamiku a balistiku, takže v podstatě ve prospěch americké armády,“ líčí jihočeská astronomka Jana Tichá.

Po válce Zdeněk Kopal pokračoval ve svých studiích proměnných hvězd, ale přispíval i k přípravě projektu Apollo, tedy cesty amerických astronautů na Měsíc. „Byl zařazen mezi sto expertů, kteří se nejvíce podíleli na úspěchu tohoto projektu. Jako ocenění dostal lahvičku měsíčního prachu odtud přivezeného,“ doplňuje Jana Tichá.

Astronom se později vrátil do Evropy a stal se šéfem nově založené katedry astronomie na univerzitě v anglickém Manchesteru. Poté odešel do důchodu. Zároveň se i přes železnou oponu snažil udržovat kontakt s českými a slovenskými astronomy a pomáhat jim.

Po sametové revoluci Zdeněk Kopal opakovaně jezdil do Čech, do rodné Litomyšle. „Dům, v němž se narodil, už neexistuje. Byl zbouraný a na místě vyrostlo sídliště, ale v roce 2004 tam vznikl pomník ve tvaru zákrytové dvojhvězdy,“ uvádí Jana Tichá.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související