Stříbřitý pás tvořený světlem miliard hvězd. V létě uvidíte na obloze nejkrásnější část Mléčné dráhy

11. červen 2023

Astronomické léto začne letním slunovratem 21. června. Nastane období krátkých světlých nocí, ale zároveň teplých nocí, které jsou příjemnější pro pozorování nebe. Letní obloha má navíc ozdobu v podobě Mléčné dráhy, v tomto ročním období je z našich zeměpisných šířek vidět její nejkrásnější část.

„U Mléčné dráhy je ovšem ta potíž, že je potřeba být někde, kde je skutečně tma, abychom ten stříbřitý pás viděli. V létě se ale lidé více dostávají z měst, takže někde u chaty, na tábořišti, na výletě si můžou najít nějaký kout, kde už neruší umělé osvětlení,“ říká jihočeská astronomka Jana Tichá.

Mléčná dráha je galaxie, ve které se nachází naše sluneční soustava. Na obloze se jeví jako stříbřitý pás tvořený světlem miliard hvězd. „Myriády hvězd dosud nevídaných, napsal Galileo,“ připomíná Jana Tichá.

Nalézt oblast, kde spatříme Mléčnou dráhu, pomůže takzvaný Letní trojúhelník, který ji překračuje. Je to trojice jasných hvězd ze tří souhvězdí. „Patří tam Deneb v souhvězdí Labutě, Vega v souhvězdí Lyry a Altair v souhvězdí Orla,“ vyjmenovává Jana Tichá.

Letní trojúhelník nám navíc podle ní může posloužit k základní orientaci. Když si totiž spojíme dvě hvězdy, které jsou nahoře, a spustíme přímku ke třetí, vznikne šipka, která vždy míří k jihu.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související