Žena na loď nepatří. Staré námořnické pravidlo dlouho platilo i ve vesmíru

25. červen 2023

Na červen připadá dvojí výročí letu žen do vesmíru. První astronautkou na kosmické misi byla Ruska Valentina Těreškovová, která kroužila kolem Země v roce 1963, svůj úkol ale příliš dobře nezvládla. Další žena letěla do kosmu až o dvacet let později, byla to Američanka Sally Rideová.

„Sověti chtěli brzy po Juriji Gagarinovi získat co nejvíc prvenství, to byl zřejmě důvod pro let Valentiny Těreškovové ve Vostoku 6. Nebyla to ale asi úplně nejlépe vybraná kandidátka, dneska se ví, že trpěla těžkou kinetózou, usínala a brečela únavou, byla chvílemi úplně mimo, takže pak už nepanovalo v Sovětském svazu žádné nadšení pro další ženy ve vesmíru,“ říká astronomka Jana Tichá.

V obou vesmírných velmocích podle ní dlouho převládalo staré pravidlo námořníků, že žena na loď nepatří a že na palubě nosí neštěstí. „Shodně se toho drželi v Sovětském svazu i USA. V Americe se začalo uvažovat o přijímání žen do profese astronauta, až když se chystaly raketoplány a předpokládalo se, že se bude létat do vesmíru často a astronautů bude hodně,“ uvádí Jana Tichá.

Dodnes podle ní letělo do vesmíru celkem 77 žen, poslední astronautka byla ze Saúdské Arábie. „Musím bohužel trochu dát za pravdu tomu pravidlu, že ženy na lodi přinášejí smůlu. Zatímco procento žen ve vesmíru se pohybuje kolem deseti až dvanácti procent, podíl žen, které zahynuly při kosmickém letu, je zhruba 24 procent. Například dvě zemřely na palubě raketoplánu Challenger, dvě při havárii raketoplánu Columbia,“ dodává astronomka.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.