Prachatice si připomněly dobu, kdy město vzkvétalo díky Zlaté stezce

29. červen 2019 22:01

Historické kostýmy, soumarští koně i středověcí řemeslníci zaplnili centrum Prachatic. Město ožilo Slavnostmi solné Zlaté stezky. Největší kulturní akce roku už tradičně připomíná rozkvět města v době, kdy jím vedla obchodní stezka z Pasova do Čech.

Součástí je historický průvod, do kterého se zapojily desítky obyvatel Prachatic. Renesanční kostým oblékl třeba Václav Bláhovec. „V průvodu chodíme pravidelně. Baví nás to, myslím, že je to hezká slavnost pro Prachatice a rádi se jí účastníme. Navštěvujeme kulturní program a máme to spojené i s tím, že se setkáváme s kamarády,“ řekl.

V průvodu v posledních letech nechybí ani Kateřina Dvořáková. „Začali jsme to s kamarádkou jako tradici a postupně se přidaly další maminky a už je nás asi deset a chodíme i dětmi,“ popsala.

Slavnosti pořádá město Prachatice jen vlastními silami. Podle starosty Martina Malého je to největší společenská akce roku. „Jsou tu především lidé z Prachatic a nejbližšího okolí a fanoušci historie, ale také průvody našich partnerských měst, kterých máme celkem osm. Jsou tu Němci, Rakušané, máme tu Bělorusy, Litevce, Slováky a letos dokonce přijelo jedno město z Francie,“ vyjmenoval.

Se skupinou ze slovenského města Zvolen přijel Robo Vasil. „Máme tu čest být každý rok zvaní, tak se na to každý rok těšíme a vždy rádi přijdeme. My jako skupina se věnujeme hlavně období baroka, tomu odpovídají naše kostýmy, máme halapartny, muškety, kordy, pistole,“ ukazoval.

K historickému programu patří ukázky i starých řemesel. Jedno z nich učil v kostýmu mnicha Michal Dušek. „Učíme tady, jak se dřív psalo husím brkem. Lidi si to tady mohou vyzkoušet. Je zajímavé, že děti jsou na to šikovnější, než dospělí, ony to prostě vezmou do ruky a píšou, ti dospělí si s tím možná moc hrají,“ komentoval.

Slavnosti solné Zlaté stezky připomínají dobu 14. až 16. století, kdy Prachatice vzkvétaly díky tomu, že do města vedla obchodní cesta z Pasova. Příští rok se uskuteční jubilejní třicátý ročník.

Spustit audio

Související